SKUPLJAČI BOCA OPREZ!

Holy: Ukinut ćemo otkup PET boca! Socijala će se morati rješavati na neki drugi način

Otkako se počela prikupljati ambalaža Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nakupio je više od 700 milijuna kuna gubitka
Zagreb, 110308.Odluka o komunalnom redu i dalje je glavni predmet rasprave u metrpoli. Gradonacelnik Milan Bandic priznao je da njihova najnovija odluka nije u potpunosti razraðena, te najavio da ce pogreke ispraviti. Naime, od srpnja ove godine trebao bi stupiti na snagu novi komunalni red koji ce najvise pogoditi one gradjane koji prezivljavaju skupljanjem plasticnih i staklenih boca, a kontraverzna odluka je u Zagrebu digla prasinu. Novi pravilnik tako zabranjuje prekopavanje po kantama za smece, a one gradjane koje komunalni redari uhvate na licu mjesta kaznit ce sa 300 kuna.Foto: Elvir Tabakovic / CROPIX
 Elvir Tabaković / CROPIX

KRAPINA - Ministarstvo zaštite okoliša i prirode razmišlja o izmjeni pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu jer je sustav otkupa PET ambalaže neodrživ , javila je danas ministrica Mirela Holy te dodala da je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost otkako se počela prikupljati ambalaža nakupio više od 700 milijuna kuna gubitka.

Međutim, do donošenja novog pravilnika o otkupu naknada za svaku vraćenu PET bocu ostaje 50 lipa.

- Stvaranjem jedinstvenoga europskog tržišta naša poduzeća koja imaju dodatni trošak na PET i ostalu ambalažu više ne bi mogla biti konkurentna jer proizvođače više neće biti moguće dodatno štititi carinama - pojasnila je Holy.

Istaknula je kako je svjesna da skupljanje pet ambalaže ulazi 'i u područje socijalne kategorije jer mnogi od toga danas preživljavaju ', no smatra da će se 'socijala morati rješavati na neki drugi način'.

Naglasila je kako će novi zakon o otpadu, koji će ubrzo donijeti, biti usklađen s onima u Europskoj uniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 08:18