CARRIE LAM

‘Hong Kong će odlučno provoditi zakon o nacionalnoj sigurnosti, ne prelazite crvenu crtu‘

Carrie Lam, čelnica hongkonške izvršne vlasti, upozorila je radikalne aktiviste da ne prelaze crvenu crtu
 ISAAC LAWRENCE/AFP

Čelnica hongkonške izvršne vlasti u utorak je stala u obranu novog kineskog zakona o sigurnosti koji će, obećala je, "odlučno provoditi", ocijenivši da će omogućiti ponovnu uspostavu stabilnosti na tom teritoriju.

Na tiskovnoj konferenciji održanoj tjedan dana nakon što je Peking nametnuo taj zakon poluautonomnom teritoriju, Carrie Lam je dala umirujuću i ujedno prijeteću izjavu.

"Vlada Hong Konga će odlučno provoditi ovaj zakon", istaknula je, upozorivši "radikalne" aktiviste da ne "prelaze crvenu crtu".

"Posljedice povrede tog zakona bit će veoma ozbiljne", istaknula je čelnica izvršne vlasti.

Ipak je otklonila tvrdnje da taj zakon ugrožava slobode oko 7,5 milijuna Hongkonžana, nazivajući "sofizmima" komentare na tu temu.

Taj zakonski tekst "sigurno nije tako crn kako se čini Hong Kongu", rekla je.

"Sigurna sam da će s vremenom ... povjerenje rasti, kako u vezi s načelom 'jedna zemlja, dva sustava' koje treba jamčiti slobode i autonomiju kakvih nema u kontinentalnoj Kini, tako i s budućnosti Hong Konga", dodala je.

Zakon o nacionalnoj sigurnosti, koji je kineski režim prisilno uveo 30. lipnja, najveća je promjena za Hong Kong od njegova povratka pod kinesku upravu 1997.

Peking je do posljednjeg trena držao u tajnosti sadržaj ovog zakona kojemu je svrha suzbijanje subverzivnog djelovanja, secesije i terorizma te dosluha sa stranim silama.

Odgovor je to na prosvjedni pokret kakav nije viđen od 1997., koji se pojavio prije godinu dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2022 20:13