PARTIJA STEŽE OBRUČ

Hong Kong se pretvara u tamnicu za svoje građane? Novi zakon o migracijama užasnuo pravnike

Ne postoji nikakav kontrolni mehanizam, mogućnost žalbe, nikakav odbor koji bi ograničavao ili nadzirao odluke Ureda za imigraciju
 Liau Chung-ren/Zuma Press/Profimedia

Prijedlog izmjena zakona o imigraciji Hong Konga u sebi sadrži zabrinjavajuću odredbu po kojoj bi pokrajinske vlasti mogle spriječiti bilo koga u pokušaju napuštanja grada, bez ikakvog pravnog procesa.

Na odredbu je krajem prošlog tjedna zabrinuto upozorila Odvjetnička komora Hong Konga, koja je u prijedlogu zakona uočila da čelniku Ureda za imigraciju svi prijevoznici moraju slati popis svih svojih putnika i članova posade, nakon čega on može zabraniti putovanje kojem god putniku ili članu posade želi.

Iz Ureda za sigurnost tvrde kako je Odvjetnička komora uzrokovala “nepotrebni nesporazum”, te tvrde da je jedina svrha odredbe kako bi spriječili neželjene tražitelje azila od ulaska na teritorij Hong Konga. “Sustav je zamišljen za traženje podataka o putnicima na letovima za Hong Kong, a ne odlaznim letovima”, tvrde dužnosnici.

Bez obzira na navodnu namjenu zakona, način na koji je pisan ostavlja mogućnost prikupljanja podataka o svim letovima, te proizvoljnu zabranu putovanja u bilo kojem smjeru, bilo kome - i stanovnicima i posjetiteljima Hong Konga. Odvjetnička komora zabrinuta je i zbog činjenice da ne postoji nikakav kontrolni mehanizam, nikakva mogućnost žalbe, nikakav odbor koji bi ograničavao ili nadzirao odluke Ureda za imigraciju.

Nakon prošlogodišnjeg uvođenja kontroverznog sigurnosnog zakona u Hong Kongu, Ujedinjeno Kraljevstvo optužilo je Kinu za kršenje kinesko-britanskog sporazuma, po kojem je Hong Kong trebao zadržati istu razinu demokracije i građanskih prava 50 godina nakon prelaska grada u kineske ruke 1997. godine.

Britanija je potom razvila novi sustav za imigraciju, po kojem svi građani Hong Konga koji imaju britansku putovnicu Prekomorskih područja, potencijalno 5,2 milijuna od 7,5 milijuna stanovnika, mogu zatražiti britansku vizu koja bi im omogućila život i rad u Ujedinjenom Kraljevstvu, s mogućnošću dobivanja punog državljanstva nakon pet godina.

Kina je na britanski plan odgovorila tako da je prestala priznavati takvu putovnicu kao važeći putni dokument. U svjetlu te odluke, teško je povjerovati da nova uredba slučajno daje pro-kineskim gradskim vlastima mogućnost zabrane napuštanja Hong Konga.

Do danas je već 97 ljudi uhićeno prema novom sigurnosnom zakonu, među njima i 55 prodemokratskih političara i aktivista koji su organizirali neslužbene predizbore za, u međuvremenu odgođene, izbore za gradsku skupštinu.

Novi sigurnosni zakon omogućava podizanje optužbi za vrlo općenito definirana nedjela, poput secesionizma, subverzije, suradnje sa stranim silama i objave pobunjeničkih riječi, zbog čega je uhićen i medijski tajkun Jimmy Lai, osnivač nezavisnih novina Apple Daily. Vlasti Laija terete da je zahtijevao od stranih sila uvođenje sankcija protiv lokalnih i kineskih dužnosnika.

Pod takvim protudemokratskim pritiskom, prošle se godine čak 10.800 stanovnika Hong Konga preselilo na Tajvan, a 7.000 otišlo je u Britaniju - vjerojatno znatno manje nego što su planirali zbog pandemije koronavirusa, no očekuje se velika navala ove godine, kako će UK procijepiti većinu svojeg stanovništva - službene su procjene do milijun pridošlica u sljedećih pet godina.

Oko 300.000 građana Hong Konga ima i kanadsko državljanstvo - uglavnom bogatiji građani koji su pobjegli iz grada prije 1997. u strahu od kineske partije, no vratili su se kada se činilo da se Kina neće miješati u unutrašnja pitanja pokrajine. Vjerojatno bi se i oni mogli zaputiti u smjeru svoje druge domovine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:18