MLADI AKTIVIST

Hongkonški prosvjednik koji je sa 17 godina postao zaštitno lice demonstracija ostaje u zatvoru

Wonga je iz sudnice izvelo sigurnosno osoblje, a presuda će biti donesena 2. prosinca
Joshua Wong (desno) i drugi okrivljeni u procesu
 Peter Parks/AFP

Prodemokratski hongkonški aktivist Joshua Wong ostao je u zatvoru u ponedjeljak nakon što se izjasnio krivim za organiziranje i poticanje nezakonitog okupljanja pored policijskog sjedišta za vrijeme prošlogodišnjih protuvladinih prosvjeda.

Wong, koji je imao samo 17 godina kad je postao zaštitno lice demokratskih prosvjeda Pokreta kišobrana pod vodstvom studenata bit će kažnjen s najviše tri godine zatvora. Presuda će biti donesena 2. prosinca.

Wonga je iz sudnice izvelo sigurnosno osoblje.

Prosvjed ispred suda

On se nije izjasnio krivim po trećoj točki optužnice za svjesno sudjelovanje na neovlaštenom skupu, nakon što tužiteljstvo za to nije podastrlo dokaze.

Njegova kolegica, dugogodišnja aktivistica Agnes Chow i Ivan Lam, koji se također izjasnio krivim za slične optužbe, ostat će u pritvoru na istom suđenju.

- Možda vlasti žele da ostanem u zatvoru, kaznu za kaznom. Ali, uvjeren sam da naš aktivizam neće zaustaviti ni zatvorske rešetke niti zabrana sudjelovanja na izborima niti bilo koje drugo arbitrarno korištenje moći - izjavio je Wong prije ulaska u sudnicu.

Deseci okupljenih oko suda skandirali su prodemokratske poruke i "Oslobodite Joshuu Wonga, Agnes Chow, Ivana Lama!"

Wong nije bio vodeća osoba u prošlogodišnjim prodemokratskim i protukineskim prosvjedima, ali zbog svog kontinuiranog aktivizma navukao je bijes Pekinga, koji ga doživljava kao "crnu ruku" stranih sila.

Rasformirao je svoju prodemokratsku skupinu Demosisto u lipnju, samo nekoliko sati pošto je kineski parlament donio zakon o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong prema kojemu će se kažnjavati kaznama i do doživotnoj zatvora sve što kineske vlasti smatraju subverzijom, secesionizmom, terorizmom i dosluhom sa stranim silama.

Kritika Zapada

Wong je prošle godine proveo pet tjedana u zatvoru zbog nepoštivanja suda, prije nego što je pušten 16. lipnja kad su prosvjedi već bili u jeku.

Ponovna uhićenja Wonga i drugih aktivista izazvala su kritike zapadnih vlada koje kažu da Kina nije ispunila obvezu da dopusti Hong Kongu visok stupanj autonomije dogovoren s bivšim kolonijalnim gospodarom Velikom Britanijom kad se grad vratio pod kinesku vladavinu 1997. godine.

Kina optužbe odbacuje i kaže da je Hong Kong njezino unutarnje pitanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:54