PROSVJEDI

Hongkonški studenti postavljaju barikade pred fakultetima, policija odbacuje glasine o policijskom satu

 REUTERS

Prodemokratski prosvjednici u Hong Kongu paralizirali su u četvrtak dijelove grada zbog čega ne rade škole a blokirane su autoceste, dok studenti postavljaju barikade u kampusu, a vlada odbacuje glasine o uvođenju policijskog sata.

Tisuće studenata utaborilo se ispred nekoliko sveučilišta s gomilama hrane, ciglama, benzinskim bombama, strijelama, katapultima i drugim oružjem iz kućne radinosti.

Policija kaže da je Kinesko sveučilište, u Novim Teritorijima, postalo "tvornica oružja i arsenal" sa lukovima i strijelama te katapultima.

"Njihove akcije su korak bliže prema terorizmu", rekao je glasnogovornik policije Tse Chun-chung i dodao da će policija privremeno izbjegavati izravne sukobe s "energičnim pobunjenicima", kako bi uzeli predah i izbjegli ozljede.

Kineski tabloid Global Times, glasilo vladajuće Komunističke partije, objavio je na Twitteru kako se očekuje da će hongkonška vlada objaviti proglašenje policijskog sata tijekom vikenda.

Objava je ubrzo obrisana, a hongkonška vlada tvrdi da su glasine "posve neutemeljene".

Prosvjednici su zapalili vozila i zgrade, bacali benzinske bombe na policijske postaje i vlakove te su vandalizirali nekoliko trgovačkih centara i kampusa.

Policija kaže da su strijele ispaljene ujutro na policajce s Tehničkog veleučilišta Hong Kong.

Nekoliko fakulteta objavilo je da neće biti predavanja na kampusima do kraja godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 18:38