VIRALNI VIDEO

Horor na otvorenom moru: Zahvatila ih je stravična oluja, pokušali su doći do otoka, a onda je počela ludnica...

Nakon opsežne potrage koja je trajala dva dana, Steph, Will i Jordan pronađeni su u utorak živi i zdravi kako plutaju na daskama

Trenutak spašavanja izgubljenih Australaca

 Instagram

Na društvenim mrežama je objavljen video trenutka u kojem je spašena grupa mladih Australaca koji su čak 36 sati proveli izgubljeni na moru, piše Daily Mail.

Elliot Foote, njegova djevojka Steph Weisse i prijatelji Will Teagle i Jordan Short bili su dio grupe od 12 Australaca koji su se u nedjelju u drvenim čamcima i na daskama za surfanje otisnuli na more između otoka Nias i Pianing surf resorta na otoku Banyak, na zapadnoj obali Indonezije.

Tijekom 50 kilometara dugog putovanja ih je zahvatilo nevrijeme.

Jedan od čamaca uspio je doći na otok na pola puta do željenog odredišta, a čamac na kojem je bilo četvero Australaca i tri člana posade iz Indonezije, pokušao je prijeći na željeni otok unatoč teškim vremenskim uvjetima.

Nakon opsežne potrage koja je trajala dva dana, Steph, Will i Jordan pronađeni su u utorak živi i zdravi kako plutaju na daskama za surfanje usred oceana čekajući da ih netko primijeti i spasi.

Elliot je pronađen sat i pol kasnije, pet kilometara dalje od svojih prijatelja od kojih se odvojio u pokušaju da dovesla do kopna.

Prvi dio ekipe koji se uspio vratiti do resorta, pokrenuo je potragu za ljudima nestalima na moru.

Tijekom akcije potrage, jedan od prijatelja koji je bio na brodu za spašavanje, snimio je trenutak u kojem je ugledao Steph, Jordana i Willa usred oceana. Na snimci se mogu čuti i povici sreće i oduševljenja.

Spašeni prijatelji kasnije su odvedeni u bolnicu na pregled, ali niti jedan od njih, srećom, nije ozlijeđen.

Elliotov otac Peter Foote razgovarao je s novinarima u trenutku kad je pronađeno prvo troje prijatelja, a potvrda da je pronađen i njegov sin, stigla je upravo dok je davao izjavu.

Gospodin Foote je nakon toga primio tekstualnu poruku koja je potvrdila vijest da mu je sin živ.

‘Hej tata, Elliot ovdje. Živ sam i na sigurnom, volim te. Razgovarat ćemo kasnije‘, napisao je njegov sin.

‘Ostario sam u zadnja dva dana, 100 posto‘, kazao je presretni otac.

Rečeno mu je da se njegov sin vraća na otok Penang, gdje će se ponovno naći sa svojom partnericom Steph i ostalim prijateljima.

‘Oni su najbolji prijatelji. Stalno smo dobivali poruke i pozive od ljudi na terenu dok je potraga trajala‘, rekao je Foote.

Inače, grupa od 12 prijatelja okupila se kako bi proslavili Elliotov 30. rođendan.

Namjeravali su otputovati na otok, iznajmiti bungalove i surfati 10 dana.

Nekoliko sati prije nego što su nestali, Elliot je na društvenim mrežama napisao da je ‘tako dobro‘ vratiti se u Indoneziju.

‘Soho gulah Sorake... tako je dobro vratiti se u Indoneziju nakon toliko godina‘, objavio je na Instagramu.

Četvero Australca pronađeno je nekoliko sati nakon što su se njihove izbezumljene obitelji u ponedjeljak navečer obratile Ministarstvu vanjskih poslova i trgovine.

‘Srce nas boli pri pomisli da su Elliot, Steph, Will i Jordan nestali na moru‘, rekli su.

‘I dalje se molimo i nadamo se da će biti pronađeni. Željeli bismo zahvaliti indonezijskim vlastima i australskoj vladi na njihovoj kontinuiranoj pomoći dok traju napori potrage i spašavanja.‘

Resort Pinang i lokalne vlasti prve u ponedjeljak ujutro pokrenule potragu.

Šef indonezijske Nacionalne agencije za potragu i spašavanje na otoku Nias Octavianto rekao je da je spasilački tim od više od 20 policajaca, pripadnika vojske i volontera, unatoč lošem vremenu, pokušavao pronaći izgubljene Australce.

‘Sinoć je Pinang Resort izvijestio da je čamac s 10 putnika stigao na otok Pinang (oko 22.18 po lokalnom vremenu), dok drugi čamac sa sedam osoba još nije stigao‘, rekao je.

Angažirali smo tri broda i oni se sada kreću prema lokaciji za potragu i spašavanje.

‘Međutim, problem je u tome što je nestalo plovilo običan drveni čamac bez ikakvih uređaja za praćenje.‘

Otok Pinang poznat je po svojoj osamljenosti, zadivljujućem krajoliku i sjajnim uvjetima za surfanje.

Noćenje u bungalovu na otoku košta 150 dolara, a nude se i ‘dnevni surf izleti do Bay of Plenty ili otoka Bangkaru.

‘Naš vodič za surfanje odvest će vas do svih najboljih mjesta‘, piše na web stranici odmarališta.

Gosti na otoku u cijeni aranžmana dobivaju doručak, ručak i večeru te mogućnost ronjenja, ribolova, SUP-a i vožnje kajakom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. prosinac 2023 05:59