ŽRTVE GROMOVA

Horor na poljoprivrednim poljima: Udari munje u samo jednom danu ubili čak 83 osobe

U Indiji i općenito čitavoj južnoj Aziji žrtve groma su vrlo česte. 2017. godine gromovi su ubili čak 2.885 ljudi
Poljoprivrednik u Indiji
 Stringer/Xinhua News/Profimedia

Najmanje 83 ljudi poginulo u četvrtak od udara munje u sjeveroistočnoj indijskoj pokrajini Bihar, javlja CNN.

Ured za prirodne katastrofe izvijestio je da je u okrugu Gopalganj bilo najviše žrtava, čak njih 13. Ostali su poginuli na nekome od 22 druga mjesta u Indiji. Sve smrti dogodile su se u četvrtak. Indijska vlada odobrila je pomoć obiteljima žrtava u iznosu od 5.300 dolara, rekao je Sandeep Kumar, dužnosnik ureda za prirodne katastrofe.

I indijski premijer, Narendra Modi, kazao je da su ovo tragične vijesti te da će njegova vlada pomoći svima pogođenima ovom nesrećom.

'Izražavam svoju najdublju sućut obiteljima poginulih', kazao je Modi.

U Indiji i općenito južnoj Aziji žrtve groma su česte i to uglavnom u periodu između svibnja i srpnja svake godine. 2017. godine grom je ubio čak 2.885 ljudi, a 2018. od groma je stradalo 2.357 osoba. Za uporedbu, u SAD-u je 2019. od groma stradalo 20 ljudi.

Gromovi u Indiji najčešće pogađaju poljoprivrednike koji pripremaju svoja polja za sezonu monsuna. Zasijati u pravom trenutku, izazov je za poljoprivrednike jer ako to učine prerano, usjevi će propasti zbog vrućine. Ako se odluče za kasniju sjetvu, onda će morati raditi na otvorenom po grmljavinskom nevremenu.

Ekonomija Indije uvelike ovisi o sezoni monsuna tijekom koje padne i najveća godišnja količina kiše. Naime, većina poljoprivrednih površina u Indiji nema uređen sustav navodnjavanja.

Monsunske kiše na jugu zemlje počinju početkom lipnja, a najjače su u srpnju. Ove godine u lipnju je palo 20 posto više kiše od prosjeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:30