NESTVARNO...

Horor na ruskoj televiziji: ‘Koncentracijski logori, sterilizacija.... Zapamtite, nećemo imati milosti!‘

U sličnom tonu kao i Karen Šahnazarov, Vladimir Putin nedavno je usporedio oporbenjake s ‘mušicama‘ i ‘izdajnicima‘

Karen Šahnazarov

 https://smotrim.ru/video/2405856

'Ugledni' gost u emisiji ruske državne televizije upozorio je protivnike ruskog rata u Ukrajini da će se susresti s teškim kaznama među kojima su "koncentracijski logori i sterilizacija".

Karen Šahnazarov, filmski redatelj i pristalica Vladimira Putina, rekao je da prema "protivnicima slova Z, simbolu ruske invazije, neće biti milosti".

- Protivnici slova Z moraju shvatiti da ako računaju na milost, za njih milosti neće biti - izjavio je Šahnazarov, koji vodi državnu tvrtku Mosfilm, gostujući na državnoj televiziji Russia 1.

- Sve ovo postalo je vrlo ozbiljno. U ovom slučaju, to znači koncentracijske logore, reedukaciju i sterilizaciju.

Šaknazarov je kasnije ustvrdio da su njegovi komentari izvađeni iz konteksta, ali nije to dalje obrazlagao.

U sličnom tonu kao i Šahnazarov, Vladimir Putin nedavno je usporedio oporbenjake s "mušicama" i "izdajnicima" koji pokušavaju oslabiti zemlju i tako pomoći Zapadu. Ruski predsjednik također je pozvao da se zemlja "pročisti" od opozicije.

- Ruski narod će uvijek znati razlikovati prave domoljube od ološa i izdajnika i samo će ih ispljunuti poput mušica koje su slučajno uletjele u njihova usta - ispljunut će ih na pod - rekao je Putin u ožujku.

- Uvjeren sam da će takav prirodan i nužan proces samopročišćenja društva samo ojačati našu zemlju, našu solidarnost, koheziju i spremnost da odgovorimo na sve izazove.

Ruski oporbeni lider Aleksej Navaljni, koji se nalazi u zatvoru, u srijedu je rekao kako se boji da se Kremlj priprema da ga pošalje u ozloglašeni zatvor u kojemu se učestalo događa seksualno nasilje, kako bi ga spriječili da govori protiv invazije.

- Čuo sam glasine da ću biti premješten u Melekovo, objekt koji je strogo čuvan, a u kojemu zatvorenicima vade nokte - napisao je na svom profilu na Twitteru. Melekovo je kažnjenička kolonija poznata po brutalnim premlaćivanjima i silovanjima muških zatvorenika.

Navaljni. koji je vodeći oponent Vladimira Putina, a trenutno se nalazi u manje strogom zatvoru, napisao je: "Moja nova presuda još nije u primjeni, ali zatvorenici iz Melekova pišu da opremaju 'zatvor u zatvoru' za mene".

Navaljni je osuđen na dodatnih devet godina za prevaru u strogo čuvanom zatvoru u ožujku, nakon što je već dobio presudu od tri godine i osam mjeseci za "pronevjeru", a to čini ukupno 13 godina.

Stotine Rusa se susreću s optužbama zbog progovaranja o ratu u Ukrajini otkad je uveden represivni zakon u ožujku koji čini ilegalnim širenje "lažnih informacija" o invaziji i kritiziranje vojske.

Udruga koja se bavi ljudskim pravima kaže da ovaj zakon vodi do kriminalnog progona i mogućih zatvorskih kazni za barem 23 osobe uz optužbu za "lažne informacije", a više od 500 drugih se susreće s optužbama za vrijeđanje vojske, a koje su vodile do kazni ili se očekuje da će s njima rezultirati.

- Radi se o velikom iznosu, o ogromnom broju slučajeva - kaže Damir Gainutdinov, voditelj grupe za pomoć Net Freedom, koja se bavi slučajevima u kojima je narušena sloboda govora.

Kremlj je pokušao kontrolirati narativ o ratu od trenutka kad je ruska vojska ušla u Ukrajinu. Napad je nazvan "specijalna vojna operacija" i povećan je pritisak na neovisne ruske medije koji su to nazvali "ratom" ili "invazijom", blokirajući pritom pristup velikom broju web stranica čije je izvještavanje odudaralo od službenog narativa.

Potpora za "specijalnu operaciju" među Rusima je pala s 81 posto na 74 posto, kaže se u istraživanju koje je proveo nezavisni Levada centar. Jedan od pet ih kaže da su protiv rata.

Niz uhićenja ugušio je antiratne prosvjede, pretvarajući ih iz svakodnevnog događaja u velikim gradovima poput Moskve i St. Petersburga u rijetke slučajeve koji ne privlače posebnu pozornost.

Zakon protiv širenja "lažnih vijesti" o ratu ili omalovažavanja vojske naglo je donesen u parlamentu i odmah je krenuo u primjenu, jasno izlažući svakoga tko je kritičan prema konfliktu u Ukrajini kaznama.

Prvi javno poznati sudski procesi zbog "laži" zahvatili su javne ličnosti kao što su Veronika Belocerkovskaja, autoricu kuharica i popularnu blogericu koja živi u inozemstvu, i Aleksandra Nevzorova, televizijskog novinara, filmskog redatelja i bivšeg zastupnika.

Oboje su optuženi za objavljivanje "lažnih informacija" o ruskim napadima na civilnu infrastrukturu u Ukrajini na svojim široko praćenim stranicama na društvenim mrežama. Moskva je to odlučno negirala uz insistiranje da ruske snage gađaju samo vojne objekte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 07:08