STRAŠNE PRIČE

Horor u Iranu, policajci siluju privedene prosvjednike: ‘Četiri pretučena muškarca uveli su u sobu. Čuli su se urlici...‘

Medijska blokada u Iranu sve je snažnija, ali svjedočanstva i dokazi cure na društvene mreže i u javnost

Iranske snage sigurnosti

 Atta Kenare/Afp

Armiti Abasi, 20-godišnjoj Iranki, posljednja pobuna na ulicama Irana promijenila je život. Nakon početka nereda njezini profili na društvenim mrežama počeli su se puniti protuvladinim objavama. Nije trajalo dugo da je uhite u njezinu stanu u Karaju, zapadno od Teherana. Krajem listopada iranski je režim djevojku izblajhane plave kose, s probušenom obrvom, koja je dotada objavljivala snimke s mačkama na TikToku, optužio da je liderica najnovijih prosvjeda te da je policija kod nje pronašla 12 molotovljevih koktela.

Takav zločin tražio je, podrazumijevalo se, strogu kaznu, međutim, nitko nije mislio da će uključivati i seksualno nasilje ćudorednih redarstvenika nad mladom ženom. Njezin slučaj ne bi možda postao poznat da nakon njezina uhićenja nisu procurile privatne poruke zgroženih iranskih zdravstvenih djelatnika u kojima se navodi da su iranski policajci Abasi silovali i mučili. Abasi je za Irance koji sudjeluju u prosvjedima ili ih podržavaju postala isto što i Mahsa Amini, mlada Kurdkinja, čija je nerazjašnjena smrt u pritvoru moralne policije u rujnu pokrenula aktualnu seriju prosvjeda za društvene promjene u Iranu.

CNN donosi njezinu priču, ali i svjedočanstva i druge dokaze koji potvrđuju da se u iranskih zatvorima prosvjednike podvrgava i silovanjima i ostalim vrstama seksualnog nasilja. Kako tvrde istraživački reporteri CNN-a, koji su boravili uz granicu Irana u Iraku (jer iranski režim više ne dopušta stranim novinarima slobodan ulazak u zemlju), potvrdili su više slučajeva silovanja, među kojima i jedno maloljetnog mladića. Pritom se čini da nije riječ o sporadičnim slučajevima jer posljednjih je tjedana bilo snimki koje navodno prikazuju iransku policiju kako seksualno napada prosvjednice na ulicama, piše CNN.

Dvadesetogodišnja Abasi, piše CNN, završila je 17. listopada u bolnici u gradu Karaju, obrijane glave i tresući se. Izvor iz bolnice rekao je da je brutalno silovana. "Ne želim šutjeti i širiti strah, ali ovo je istina. Događa se zločin i ne mogu šutjeti", napisao je jedan od izvora iz bolnice. CNN kaže da može potvrditi da je "četiri do pet zdravstvenih djelatnika pustilo informaciju u javnosti" te su razgovarali s izvorima iz bolnice koji su potvrdili da je Abasi sasvim sigurno silovana.

Potresna svjedočanstva

Hana, Kurdkinja u dvadesetim godinama, osobno je opisala CNN-u kako je seksualno napadnuta u zatvoru. I prije nego što ju je iranska policija privela s ulice, Hana je čula da se iranske vlasti "vrlo loše ophode prema ženama u zatvoru". Ispričala je i da je njezinu majku nazvala osoba iz susjedstva, visokopozicionirana u zatvoru Mahbad na sjeverozapadu zemlje, upozoravajući je da ni pod razno ne dopusti kćerima da sudjeluju u prosvjedima. Hanu to nije poljuljalo. Izašla je van s istomišljenicama i plesala prije ritualnog grupnog spaljivanja vela. Snimila ju je kamera. "U zatvoru nas je završilo 30 ili 40 žena, a ostalo su bili dečki", priča Hana, koja sada živi kod rođaka s iračke strane granice nakon što je potajice napustila zemlje poslije puštanja iz zatvora. "Bilo je 13-godišnjaka i 14-godišnjaka. Djevojke su najviše ozljeđivali", kaže ona. "Odabrali bi zgodnu djevojku i odveli je u pokrajnju sobu gdje mogu s njom biti nasamo", ispričala je dodajući da je nju spasilo to što otac na vrijeme stigao s jamčevinom. Jedan policajac, kaže, nudio joj je slobodu sugerirajući što treba učiniti da je pusti, navaljujući pritom na nju fizički. Tvrdi da joj je nekoliko cimerica u zatvoru reklo da su silovane. Mnoge djevojke nisu bile njezine sreće i njihovim obiteljima nije dozvoljeno da ih oslobode uz jamčevinu. Mnoge od njih preseljene su kao i neki muški prosvjednici u druge zatvore i nestale u labirintu iranskog razgranatog zatvorskog sustava.

Većina svjedočanstva koje je CNN mogao istražiti odnose se na zapadni dio Irana u kojem žive iranski Kurdi. Došli su, navode, do 11 slučajeva – u nekima je bilo više žrtava – a uspjeli su ih je potvrditi pet. Gotovo su se svi dogodili u kurdskim dijelovima Irana. CNN je, među ostalim, dobio audio svjedočanstvo mladića od 17 godina koji kaže da su on i njegovi prijatelji silovani i mučeni elektroškovima. Mladić tvrdi da je vidio kako dovode četiri pretučena muškarca u susjednu sobu i čuo ih kako urlaju. "Jednog od njih poslali su u čekaonicu u kojoj sam bio. Pitao sam ga zašto viču. Rekao je: siluju ih", ispričao je mladić, dodajući da su kasnije silovali i njega.

Šef Kurdistanske mreže za ljudska prava Rebin Rahmani CNN-u je ispričao da je razgovarao s dvije žene koje su bile u pritvoru, a koje su mu rekle da su im zaprijetili silovanjem maloljetne sestre ako ne pristanu dati svjedočanstvo za televiziju. CNN navodi i slučaj u kojem je silovanje snimljeno, a snimka korištena za ucjenu žrtve.

Medijska blokada u Iranu sve je snažnija, ali, ističe CNN, svjedočanstva i dokazi cure na društvene mreže i u javnost. Često upravo zbog zgražanja nad nedjelima koje su počinile iranske policijske snage nad sudionicima prosvjeda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:48