EKSPLOZIJA U SOMALIJI

Horor u Mogadišuu: U terorističkom napadu na hotel 10 mrtvih, ozlijeđen i somalijski ministar

Među žrtvama su dvije osobe dvojnog, somalsko-britanskog državljanstva

Ilustracija (Mogadišu)

 Afp/

Najmanje je deset ljudi ubijeno u terorističkom napadu izvedenom u nedjelju na hotel blizu predsjedničke palače u Mogadišu, glavnom gradu Somalije, prema policijskim podacima objavljenima u ponedjeljak.

Među žrtvama su dvije osobe dvojnog, somalsko-britanskog državljanstva, rekao je Mohamed Dahir iz somalske policije.

Hotel je popularno mjesto u koji zalaze vladini dužnosnici i u napadu je ozlijeđen somalski ministar za unutarnju sigurnost Ahmed Mohamed Doodishe, rekla je policija.

Ekstremistička skupina Al Šabab, povezana s Al Kaidom, koja kontrolira velik dio zemlje preuzela je odgovornost za napad, rekavši u priopćenju na svojoj radijskoj stanici da je na meti napada bila obližnja predsjednička palača.

Napad se dogodio dva dana nakon velike operacije somalske vojske u središtu zemlje u kojoj je ubijeno najmanje 100 pripadnika Al Šababa, među njima deset vođa, prema izjavi oružanih snaga.

U Somaliji već desetljećima bijesni rat, uglavnom zbog Al Šababa.

Predsjednik Hassan Sheikh Mohamud, izabran na dužnost početkom godine, poveo je vojnu ofenzivu protiv skupine Al Šababa.

Somalska vojska uz potporu naoružanih klanova i civila, posljednjih je mjeseci imala uspjeha u borbi protiv Al Šababa i uspjela vratio dio teritorija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:01