NEHUMANI UVJETI

Horor u najzatvorenijoj zemlji svijeta, trudnice s covidom smještaju u skladišta: ‘Imamo puno spontanih pobačaja‘

Prostori u Sjevernoj Koreji namijenjeni karanteni nisu ni približno opremljeni za tu svrhu, a naročito je teško stanje za trudnice

Ilustracija

 Ed Jones/Afp

Epidemija covida u Sjevernoj Koreji mogla bi biti uzrok smrti brojne nerođene djece jer se trudnice za koje se sumnja da su zaražene izlažu neadekvatnim uvjetima te ih se smješta u hotele, skladišta i druge improvizirane "medicinske ustanove" u kojima nemaju adekvatnu skrb.

Kako javlja Radio Free Asia (RFA), nakon dvije godine negiranja koronavirusa Sjeverna Koreja priznala je da ima slučajeve zaraze. Naveli su da su se "prvi" slučajevi pojavili tijekom goleme vojne parade krajem travnja. Zemlja je uvela izvanredno stanje te su zatvoreni čitavi gradovi, a stanovnici moraju mjeriti temperaturu i javljati simptome dva puta dnevno. Oni za koje se sumnja da su pozitivni na virus izoliraju se od ostatka populacije.

No, prostori namijenjeni karanteni nisu ni približno opremljeni za tu svrhu, a naročito je teško stanje za trudnice. U hotelu u Anju, gradu na jugu provincije Pyongan, smješteno je oko 200 stanovnika koji pokazuju simptome koronavirusa. Sve što dobiju su dvije tablete protiv bolova na dan.

- Mnogo je trudnica koje imaju vrlo ozbiljne simptome. Posebno su u opasnosti one koje upravo trebaju roditi. Imali smo slučajeve prijevremenih poroda, kao i smrti fetusa - rekao je stanovnik za RFA želeći ostati anoniman, dodajući kako trudnice u karanteni nemaju adekvatnu zdravstvenu skrb.

Stanovnik, koji je vidio najmanje dva takva slučaja, otkriva i jezivu činjenicu da su vlasti u tim slučajevima uglavnom koncentrirane na zbrinjavanje tijela nerođene djece, te se ni najmanje ne brinu o ženama koje su u teškom stanju. Štoviše, ostavljaju ih u tim uvjetima sve dok ne procijene da su nestali simptomi Covida.

U regiji Chungsan osobe za koje se sumnja da su pozitivne na koronavirus smješta se u prazna skladišta na jednoj farmi.

- Svaka osoba dobiva dvije tablete za snižavanje temperature, što je nedovoljno kod osoba s izraženom groznicom. Ovdje je trenutno oko 300 osoba, od čega dvadeset trudnica koje pate od groznice, oteklina i bolova po cijelom tijelu. Mole da ih se liječi, ali to se ne događa. Trudnicama se daje ista hrana kao i ostalima, riža i juha od špinata. Pothranjene su te su česti slučajevi spontanih pobačaja uzrokovanih lošim uvjetima. Obitelji su ogorčene i smatraju da su izolacijske mjere ubile tu djecu, kao i neke trudnice koje su u izolaciji preminule - rekao je svjedok tih zbivanja, također pod uvjetom da ostane anoniman radi vlastite sigurnosti.

Vjeruje se da je oko tri milijuna ljudi u Sjevernoj Koreji podleglo zarazi. Umrlo je 68 osoba, dva milijuna i 300 tisuća se oporavilo, a još oko pola milijuna trenutno se nalazi na "liječenju". Sjeverna Koreja, najzatvorenija zemlja na svijetu, nema kapacitete za testiranje pa je nemoguće znati koliko je stvarno zaraženih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:42