OGLASIO SE I BIDEN

Horor u Novom Meksiku: Zaredala se ubojstva muslimana, sve žrtve išle u istu džamiju, uhićen sumnjivac

U SAD-u sam od 1995., prošao sam 11. rujna. Ali nikada se nisam osjećao tako preplašen i bespomoćan", izjavio je Tahir Gaub

Policijsko vozilo na mjestu ubojstva u Albuquerqueu

 Adolphe Pierre-louis/Zuma Press/Profimedia/Adolphe Pierre-louis/Zuma Press/Profimedia

Središnja džamija u Albuquerqueu u američkoj saveznoj državi Novi Meksiko pozvala je svoje vjernike da izbjegavaju noću hodati sami te da paze da ih nitko ne prati dok idu kući. Zbog niza ubojstava sugrađana islamske vjeroispovijesti neki su muslimani u tom gradu počeli ranije zatvarati svoje trgovine, a neki čak kažu da više ne izlaze po mraku.

Posljednja dva tjedna ubijene su tri osobe podrijetlom iz južne Azije, a pojedinosti vezane za način njihova usmrćivanja upućuju na to da je riječ o istom počinitelju, a policija je u utorak poslijepodne izvijestila da je uhitila osumnjičenika za kojega vjeruju da je ubio sve četiri osobe. Muslimanska je zajednica u panici i osjeća se bespomoćno, piše Washington Post. Policija također sumnja da bi tri ubojstva mogla biti povezana s još jednim, počinjenim u studenome 2021. godine, koje je još neriješeno.

Motivi ubojstava još se istražuju. Svi ubijeni su napadnuti iz zasjede, a policija je ovih dana zatražila pomoći pri lociranju automobila Jetta sa zatamnjenim staklima. U istragu je uključen i FBI. U Albuquerqueu živi oko 5000 muslimana, mnogi su imigranti, a u tom novomeksičkom gradu, koji je proslavila serija "Na putu prema dolje" (Breaking Bad), živi 560.000 stanovnika.

Posljednja žrtva ubojstva je Naeem Hussein, vozač kamiona koji je imao dvadesetak godina i nedavno je dobio državljanstvo. Pronađen je mrtav na parkiralištu. Nekoliko sati prije ubojstva Hussein je bio na posljednjem ispraćaju Aftaba Husseina (41) i Muhammada Afzaala Husseina (27), prethodnih žrtava, u Islamskom centru Novog Meksika. Žrtve nisu u rodu iako imaju isto prezime, a svi su bili redoviti na molitvama u Centru.

"U SAD-u sam od 1995. godine. Prošao sam 11. rujna. Trumpovu eru. Ali nikada se nisam osjećao tako preplašen i bespomoćan", izjavio je Tahir Gauba, jedan od voditelja Centra.

Prošle godine u studenome ubijen je Mohammad Ahmadi (62), ispred svoje trgovine, a tada je policija smatrala da je riječ o izoliranom zločinu.

Policija je nakon trećeg ubojstva obavijestila Centar da sumnjaju da su meta muslimani. Zbog toga je lokalna škola povezana s Centrom pooštrila sigurnost i ponovno uključila poseban način ulaska u zgrade.

Na niz ubojstava muslimana u Novom Meksiku osvrnuo se i predsjednik Joe Biden, koji je rekao da ga "strašna ubojstva rastužuju i čine ljutitim". "Dok čekamo rezultate istrage, moje su misli s obiteljima žrtava. Za ovakve zločine mržnje nema mjesta u Americi", poručio je Biden.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:36