EPILOG REVOLUCIJE

Hosni Mubarak nije kriv za smrt 900 prosvjednika u krvavim nemirima 2011.

Mubarak i njegova dva sina i dalje moraju odslužiti trogodišnje zatvorske kazne zbog pronevjere javnog novca
 AFP

Svrgnuti bivši egipatski predsjednik Hosni Mubarak (86), njegov ministar unutarnjih poslova Habib El-Adly i njegovi pomoćnici oslobođeni su krivnje za ubojstvo prosvjednika koji su poginuli u prosvjedima u siječnju 2011. godine. Također, Mubarak i njegovi sinovi Alaa i Gamal oslobođeni su svih optužbi za korupciju u slučaju prodaje prirodnog plina Izraelu ispod tržišne cijene.

Mubarak i suoptuženici proglašeni su krivima u lipnju 2012. i osuđeni na doživotni zatvor, ali je prihvaćena žalba na tu presudu i novo je suđenje započelo u travnju 2013. godine

Unatoč oslobađajućoj presudi, Mubarak i njegova dva sina i dalje moraju odslužiti trogodišnje zatvorske kazne zbog pronevjere javnog novca. Mubarak je većinu svog dosadašnjeg pritvora proveo u vojnoj bolnici u Kairu. Habib El-Adly također ostaje u zatvoru zbog semogodišnje zatovrske kazne, na kojuje osuđen u svibnju 2011. zbog pranja novca i profiterstva.

Mubarak je odstupio s vlasti u veljači 2011. godine. Gotovo 900 prosvjednika ubijeno je u krvavim prosvjedima početkom 2011., koji su okončani silaskom Mubaraka s trona države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:24