NEMA PREDAJE

Hrabar potez slavne iranske glumice, objavila sliku bez hidžaba i podržala prosvjede: ‘Žena, život, sloboda‘

Taraneh Alidoosti jedna je od najuspješnijih iranskih glumica i ima više od osam milijuna pratitelja na Instagramu

Taraneh Alidoosti

 Instagram

Slavna iranska glumica objavila je na Instagramu svoju sliku bez marame kako bi izrazila solidarnost s prosvjedima protiv vlade u toj zemlji, piše BBC.

Taraneh Alidoosti - najpoznatija po svojoj ulozi u Oscarom nagrađenom filmu The Salesman - na objavljenoj fotografiji također drži natpis ‘Žena, život, sloboda‘ napisan na kurdskom jeziku.

Taj je slogan postao uobičajeni poklič među prosvjednicima.

Prosvjedi izazvani smrću mlade Mahse Amini u policijskom pritvoru traju već sedam tjedana.

22-godišnjakinja je umrla nakon što ju je u Teheranu uhitila moralna policija zbog navodnog kršenja strogih iranskih pravila prema kojima žene moraju posve pokriti kosu hidžabom, odnosno islamskom maramom.

Taraneh Alidoosti jedna je od najuspješnijih iranskih glumica i ima više od osam milijuna pratitelja na Instagramu. Glumila je u filmu The Salesman, koji je 2016. osvojio Oscara za najbolji međunarodni igrani film.

Ranije je obećala da će ostati u Iranu pod svaku cijenu i pauzirala je svoju karijeru kako bi podržala obitelji ubijenih u obračunu snaga sigurnosti s prosvjednicima.

Pogledajte isječak iz filma The Salesman:

Lokalni aktivisti za ljudska prava kažu da je ubijeno najmanje 328 ljudi, a 14.800 ih je zatvoreno.

Objava filmske zvijezde najnovija je gesta podrške vodećih osoba iz umjetnosti i sporta Irana.

Prošlog mjeseca, iranska nogometna zvijezda Sardar Azmoun podržao je prosvjednike nakon što se nasilje policije prema prosvjednicima pojačalo. Napadač Bayern Leverkusena osudio je sigurnosne snage na Instagramu, rekavši: ‘Sramite se što tako lako ubijate ljude i neka žive žene Irana. Živjele iranske žene!‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 11:46