NACIONALNI HEROJ

HRABRI KINESKI LIJEČNIK KOJI JE PRVI ALARMIRAO SVIJET UMRO OD KORONAVIRUSA Upozoravao na smrtonosnu bolest pa završio na policiji

 
Li Wenliang
 Profimedia

Li Wenliang, kineski liječnik koji je prvi upozorio na koronavirus, preminuo je u četvrtak navečer po lokalnom vremenu u bolnici u Wuhanu, piše Washington Post.

- Potresla nas je vijesti od smrti dr. Lija Wenlianga. Svi trebamo slaviti njegov rad, objavila je Svjetska zdravstvena organizaciju na Twitteru.

Li je postao nacionalni heroj i simbol loše reakcije kineskih vlasti nakon što je još 30. prosinca upozorio svoje prijatelje na koronavirus, a kad se ta vijest proširila u javnosti, vlasti su ga optužile za širenje lažnih vijesti i panike.

- Kad sam vidio da moje poruke cirkuliraju internetom, shvatio sam da je sve izvan moje kontrole i da ću vjerojatno biti kažnjen, rekao je tada ovaj kineski liječnik.

Morao je potpisati izjavu u kojoj priznaje prekršaj i obećava da neće više činiti ništa nezakonito. U prvoj poruci svojim kolegama je napisao da se radi o SARS-u, no kasnije je objasnio da se zapravo radi o drugačijem tipu koronavirusa, ali njegova se prva poruka već počela širiti društvenim mrežama.

U subotu je potvrđeno da Wenliang ima koronavirus, a posljednjih dana bio je na odjelu intenzivne njege. Njegova je dijagnoza izazvala bijes u Kini, gdje su protivnici državne cenzure sve glasniji.

U svom posljednjem javnom istupu, putem poruka na WeChatu, Li je poručio da mu je laknulo što ga vlada ipak neće kazniti.

Otkako je Li 30. prosinca među prvima upozorio na koronavirus, od ove smrtonosne bolesti umrlo je ukupno 563 ljudi, dok je širom svijeta potvrđeno više od 28.000 zaraženih osoba, od čega najviše u Kini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 23:58