TRAGEDIJA KOD ŠVEDSKE

Hrvat i Britanac skrivili sudar brodova u Baltičkom moru? Privedeni su, sumnja se da su bili pijani

Sudarili su se danski brod dug 55 metara i britanski od 90 metara. Jedna je osoba poginula, još jedna nestala

Jedan od brodova koji je sudjelovao u nesreći

 Johan Nilsson/AFP

Švedska obalna straža objavila je u ponedjeljak da razmatra "grubi nemar" i pijanstvo u kaznenoj istrazi koja je otvorena nakon sudara dvaju brodova u Baltičkom moru u kojem je jedna osoba poginula, a jedna se još smatra nestalom.

Danski teretni brod prevrnuo se u ponedjeljak rano ujutro nakon sudara s britanskim teretnim brodom u maglovitoj noći u švedskim vodama, a dva člana posade nestala su u ledenom Baltičkome moru.

Čelnik istražnog tima Jonatan Tholin rekao je da je istraga proširena na nekoliko potencijalnih kaznenih djela, uključivo "grubi nemar" i "pijanstvo na moru".

image

Prizor s mjesta nesreće

Johan Nilsson/AFP

Danski brod Karin Hoj dug 55 metara i britanski Scot Carrier od 90 metara plovili su u istom smjeru kad su se sudarili u noći u 3,30 sati po srednjoeuropskom vremenu u švedskim teritorijalnim vodama, objavile su pomorske agencije u Danskoj i Švedskoj.

Najprije je bilo objavljeno da su dvije osobe nestale, ali su švedske vlasti kasnije rekle da je jedna pronađena mrtva.

Obalna straža trenutno provodi niz istražnih mjera, a nekoliko je osoba i privedeno, rekao je Tholin.

Švedski nacionalni odbor za zdravlje rekao je da ljudi normalno ne mogu preživjeti u tako hladnoj vodi dulje od sat vremena.

Glasnogovornik Švedske pomorske uprave Jonas Franzen rekao je za BBC da je voda bila temperature 4 stupnja Celzija, a zrak pet.

image

Prizor s mjesta nesreće

Johan Nilsson/AFP

Poginula i nestala osoba su s broda Karin Hoj, a sva posada britanskog Scot Carriera je dobro.

"Mogu potvrditi da je došlo do nesreće, ali ne mogu reći kakve su bile okolnosti", rekao je Soren Hoj, direktor Rederiet Hoja, tvrtke koja u vlasništvu ima brod Karin Hoj.

image

Prizor s mjesta nesreće

Johan Nilsson/AFP

Danski Meteorološki institut objavio je da magla nije bila gusta i da takvi uvjeti "nisu neuobičajeni" u ovo doba godine.

I CNN javlja kako je alkohol kumovao nesreći, kao i da je jedna od osoba koja je u njoj sudjelovala hrvatski državljanin.

Pritvoreni su britanski i hrvatski državljanin, izvijestili su u priopćenju švedski tužitelji. CNN dodaje da je u akciji spašavanja u jednom trenutku sudjelovalo čak deset brodova te više helikoptera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2022 00:21