DENIS ŠELER

Hrvat na udaru Rusije uoči odlaska u Ukrajinu: ‘Najviše me strah da taj idiot u Moskvi ne napravi jednu stvar‘

Šest je godina ratovao u Ukrajini u bataljunu Azov te je od ukrajinske države primio orden Narodnog heroja

Denis Šeler

 Afp, Cropix

Denis Šeler, kojega je rusko ministarstvo obrane etiketiralo kao glavnog organizatora slanja hrvatskih dragovoljaca u Ukrajinu, optužbe Moskve nazvao je smiješnima.

Šest je godina ratovao u Ukrajini u bataljunu Azov te je od ukrajinske države primio orden Narodnog heroja. Uoči ponovnog odlaska u tu zemlju rano jutros s njim je razgovarao RTL.

- Plan je pomoći u toj humanitarnoj katastrofi koja se tamo događa, prije svega organizacija prijevoza izbjeglica, žena i djece, humanitarnih konvoja s pomoći za Ukrajinu, i pokušati izvući nekoliko hrvatskih građana koji se prema informacijama koje ja imam nalaze u ratom pogođenim područjima Ukrajine, kazao je Šeler.

- Djelovat ćemo tamo gdje je potrebno, jesu li to neka humanitarna pitanja, dostava pomoći ili nešto drugo. Uglavnom Kijev i bliža okolica, ovisi kako se pokaže potreba. Ja idem tamo i stavljam sebe na raspolaganje toj zemlji i ne mogu ja odlučivati o tome što ću raditi, veli.

Veliko ratno iskustvo

Šeler, koji ima veliko ratno iskustvo, tvrdi da je danas situacija puno gora.

- Danas imate apsolutnu invaziju gdje se primjenjuju svi rodovi vojske, od kopnene vojske, zračnih snaga, raketne vojske… Apsolutno će u tim uvjetima biti teže djelovati, ali treba naglasiti da će biti puno teže onome tko napada. Jer ulasci u mjesta... znamo sami kako se to u Vukovaru završilo, mišljenja je Šeler.

Svjestan je da ima nacrtanu metu na leđima.

- Nitko nije budala i nije ugodno tako živjeti, ali ja sam obiteljski vezan za Ukrajinu. Imam tamo i puno prijatelja, posebno onih koji imaju ženu i djecu, nezaštićeni su i samim time najlakše žrtve. Jednostavno ne mogu ostati po strani i samo gledati što se događa.

Ucjenjivanje hrvatske vlade

Obzirom da sam bio gore šest godina, ja pretpostavljam da se ta činjenica pokušava složiti u neki mozaik kojim pokušavaju, bit ću otvoren, ucjenjivati hrvatsku vladu. Obzirom da znamo da su Vlada i Hrvatska pokazali solidarnost s Ukrajinom, kojoj su poslali i vojnu pomoć i javno podržali sankcije, mislim da je to sve jedan dio njihovog pokušaja da pritisnu Hrvatsku da promijeni mišljenje, smatra Šeler.

- Ne bojim se prelaska granice s obzirom na to da ne radim nešto protuzakonito, niti imam namjeru raditi nešto protuzakonito, niti sam radio ikad protuzakonito. Još jednom ponavljam: ukrajinski predsjednik je pozvao dobrovoljce iz cijelog svijeta s iskustvom. Ne djecu, dobrovoljce – znači ljude koji su spremni doći i pomoći Ukrajini u obrani.

Po onome što ja znam, već je tamo dosta dobrovoljaca iz drugih zemalja. Konkretno: Gruzija, Bjelorusija, Švedska, Grci... Znam da su iz Japana krenule određene grupe, Poljaci, Litvanci, a sad vjerojatno ja pretpostavljam da će biti ljudi iz cijelog svijeta, mišljenja je Šeler.

Za kraj je poručio čega ga je najviše strah.

- Najviše me strah da taj idiot u Moskvi ne počne koristiti taktičke atomske bombe, s obzirom na njegovo ponašanje i njegovih bliskih ljudi. Situacija se ne odvija kako su oni mislili, u čemu prilog ide i ova izjava o 200 Hrvata, što je nebuloza. Očito vlada panika i nespokoj, ja ne znam na što su spremni, ali mislim da je Putin spreman i na najgore, zaključuje hrvatski dragovoljac Denis Šeler za RTL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:33