ŠVEDSKI UMJETNIK

Hrvat uhićen zbog planiranja ubojstva autora karikature Muhameda

 AP

ZAGREB – Sedmero ljudi je uhićeno u Republici Irskoj zbog sumnje da su umiješani u planiranje ubojstva švedskoga karikaturista Larsa Vilksa koji je nacrtao proroka Muhameda kao psa, a među njima je i hrvatski državljanin, piše britanski Times.

Antiteroristička postrojba koristila je informacije CIA-e, FBI-a i europskih obavještajnih agencija kako bi identificirala terorističku ćeliju koju čine tri žene i četiri muškarca.

Osim Hrvata, među uhićenima su državljani Alžira, Libije, SAD-a i Palestinske samouprave, kao i jedan naturalizirani Irac.

Uhićeni su u Corku i Waterfordu nakon četveromjesečne međunarodne istrage.

Barem tri švedska lista danas su objavila sporne karikature proroka Muhameda kao psa.

Za ubojstvo karikaturista Larsa Vilksa, koji se skriva otkako je primio prijetnje smrću, Al Qa'ida je raspisala nagradu od 100.000 dolara.

Islamski zakon zabranjuje prikazivanje proroka Muhameda strahujući da bi to moglo dovesti do pojave idolopoklonstva.

Jihad Jane je regrutirala napadače

Irska Garda vjeruje da je žena poznata pod nadimkom Jihad Jane, čije je uhićenje kjučer obznanio SAD, lani u Irskoj regrutirala ljude za atentat na švedskog karikaturista Larsa Vilksa. Colleen LaRose (46), koja je koristila i pseudonim Fatima LaRose, optužena je za urotu radi ubojstva u inozemstvu, pružanje potpore teroristima i pokušaj krađe identiteta, a američke vlasti odbile su potvrditi da je povezana sa sedmorkom uhićenom u Irskoj. No, jedan je američki dužnosnik rekao da je LaRose uistinu planirala ubiti Vilksa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 17:57