ORBANOV MINISTAR

‘Hrvati ostvaruju veliku dobit za vrijeme rata. To nije časno, pogledajte što rade nama i Slovacima!‘

Hrvatska je podigla tranzitne naknade koje su sada četiri puta više od tržišne cijene, izjavio je mađarski ministar vanjskih poslova

Peter Szijjarto (prvi slijeva) i Viktor Orban 

 Jonathan Ernst/Afp/Profimedia/Jonathan Ernst/afp/profimedia

Previsoke hrvatske tranzitne naknade za energente otežavaju diversifikaciju nabave i opskrbu energijom Mađarske i Slovačke, izjavio je u ponedjeljak mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto, nakon sastanka sa slovačkim kolegom Miroslavom Wlachovskym.

Mađarski ministar vanjskih poslova naglasio je da diversifikaciju nabave otežavaju podignute hrvatske naknade za tranzit energenata.

Hrvatska je podigla tranzitne naknade koje su sada četiri puta više od tržišne cijene, izjavio je Szijjarto.

Budući da Hrvatska leži na ruti koja je za regiju alternativa izravnom uvozu energije iz Rusije, taj potez predstavlja veliko opterećenje za mađarsku i slovačku opskrbu energijom i otežava energetsku diversifikaciju, kazao je mađarski ministar.

„Mislimo da nije časno ostvarivati veliku dobit u vrijeme rata, pogotovo ako mjere dovode u opasnost energetsku sigurnost drugih zemalja”, izjavio je mađarski ministar vanjskih poslova.

Mađarskoj energetskoj grupi MOL treba dodatnih godinu dana da dovrši investiciju u slovačkoj rafineriji Slovnaft koja će omogućiti nabavu nafte iz drugih izvora, izjavio je ministar Szijjarto nakon sastanka sa slovačkim kolegom Miroslavom Wlachovským.

„Zato tražimo od EU-a da za godinu dana produlji izuzeće od sankcija koje MOL-u i Slovnaftu, članici grupe, omogućuju izvoz proizvoda dobivenih preradom ruske nafte u Češku”, kazao je Szijjarto.

MOL ima rafinerije u Mađarskoj i Slovačkoj koje nemaju izlaz na more i naftu dobivaju južnim krakom cjevovoda Družba.

Slovačka naftu gotovo u cijelosti doprema Družbom iz Rusije, ali ove godine planira smanjiti udio ruske nafte.

U travnju predsjednik i izvršni direktor mađarskog MOL-a Zsolt Hernadi izjavio je za Reuters da 500 do 700 milijuna dolara tehnoloških ulaganja, potrebnih za diversifikaciju opskrbe rafinerija Dunav i Slovnaft, planiraju dijelom financirati novcem iz fondova EU-a.

„Željeli bismo moći slobodno odlučiti na kraju 2025. kada ćemo, koliko i koju vrstu nafte isporučivati u koju rafineriju. Do kraja 2025., odnosno početka 2026. godine”, dodao je Hernadi.

U 2022. samo pet posto nafte koju je Slovnaft prerađivao stizao je iz neruskih izvora, a do kraja ove godine taj udio porast će na nekih 30 do 35 posto, izjavio je šef MOL-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 20:06