SKANDAL

HRVATI U EU PARLAMENTU O SLUČAJEVIMA ZLOSTAVLJANJA Škrlec: 'To je zato jer nije ratificirana Istanbulska konferencija'; Maletić: 'To baš i ne stoji'

 
 CROPIX

Slučajevi seksualnog zlostavljanja u Europskom parlamentu podijelili su i hrvatske zastupnike u zakonodavnom tijelu Europske unije. Iako hrvatski zastupnici redom osuđuju takve postupke, njihov stav o tome koji su razlozi seksualnog zlostavljanja i kako se tome oduprijeti razlikuju se ovisno o stranačkim bojama.

Vjerojatno najdalje u sporu oko seks-skandala otišli su Davor Škrlec, zastupnik Zelenih, i Ivana Maletić, zastupnica HDZ-a, koji je dio Europske pučke stranke (EPP). Škrlec je, naime, tijekom današnjeg susreta s hrvatskim novinarima u Strasbourgu kao jedan od glavnih razloga seksualnog zlostavljanja naveo neusvajanje i nepridržavanje Istanbulske konvencije.

"Neratificiranje Istanbulske konvencije i nepridržavanje njenih odredbi je velik problem. Ispada da će ljudi teže biti kažnjavani zbog krađe žvakaćih guma, nego zbog takvih stvari kao što je seksualno zlostavljanje", poručio je Škrlec u trenutku kada je u dvoranu ulazila Ivana Maletić.

"Ovo što je govorio kolega Škrlec baš i ne stoji. Europski je parlament podržao Istanbulsku konvenciju, pa se u njemu svejedno događaju ovakve stvari. No, ovakvi su slučajevi ipak rijetki i o njima će se sada voditi računa, a mogu se rješavati pred istražnim povjerenstvima. Ja takve slučajeve ne bih vezivala uz Istanbulsku konvenciju. Zakonodavstvo je u tom području već sada jako, a ratifikacija Istanbulske konvencije mogla bi na kraju biti samo 'dimna zavjesa' da se ništa dalje ne čini", istakla je Maletić.

Protiv seksualnog zlostavljanja izjasnila se i Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i članica parlamentarnog Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova (FEMM). U priopćenju koje je poslala medijima Petir je istakla kako je od koordinatorice Grupe EPP zatražila da se ova tema pod hitno uvrsti na dnevni red FEMM-a, pa bi se ona trebala naći već na prvoj sljedećoj sjednici tog tijela.

"Šokirana sam navodima koje sam pročitala u medijima, a vezano uz optužbe za seksualno napastovanje asistentica od strane pojedinih zastupnika u Europskom parlamentu, te se zalažem za provođenje temeljite istrage kako bi se cijeli slučaj rasvijetlio, a počinitelji sankcionirali", istakla je Petir.

Za sankcioniranje počinitelja zalaže se i Tonino Picula, SDP-ov zastupnik u Europskom parlamentu. U razgovoru s hrvatskim novinarima Picula je kazao kako strahuje da su stvarne brojke o seksualnom napastovanju vjerojatno i veće od onih koje se iznose.

"Volio bih da takvi slučajevi postanu predmet obrade, ali i presuda", poručio je Picula.

'Stanje u SDP-u je loše'

Stanje u SDP-u je loše, ocijenio je u razgovoru s hrvatskim novinarima u Europskom parlamentu Tonino Picula, zastupnik te stranke.

Ipak, upozorio je, socijaldemokratima ne cvatu ruže ni u drugim članicama Unije. To potvrđuju, dodao je, rezultati socijaldemokrata ne nedavnim izborima u Češkoj, kao i u Njemačkoj, gdje je SPD dobio čak i manji udio u glasovima birača nego što je SDP dobio u Hrvatskoj.

"Socijaldemokracija će morati na generalni remont", zaključio je Picula, dodavši kako će se više morati prilagođavati suvremenom dobu i njegovim problemima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 07:00