GASTRONOMIJA

HRVATI U SVJETSKOM VRHU PO KALORIJAMA Top lista pokazuje da se u Lijepoj našoj konzumiraju prilično obilni božićni obroci

 gmvozd / iStock / Getty Images / www.istokphoto.com/gmvozd

Tko jede najviše kalorične hrane za Božić? - zapitali su se u britanskom Independentu .

Kad se zbroje sve purice i mlinci, francuske salate, janjetina i pašticade, uračuna svaka čaša rizlinga, malvazije ili dingača, ispada da Hrvati imaju deseti najobilniji Božić u svijetu s 2760 unesenih kalorija po osobi. To uzvišeno mjesto dijelimo s Nizozemcima, ali svejedno nismo ni blizu vodećim Amerikancima, Britancima i Ircima koji za Božić pojedu i popiju 3291, odnosno 3289 kalorija po osobi.

Na trećem mjestu su Francuzi s 3217 kalorija po osobi, a u top 10 još se nalaze Portugalci, Brazilci, Nijemci, Španjolci, Belgijci i Danci. Najmanje kalorija od europskih država uključenih u istraživanje pojedu Litavci koji su ispod 2000 kalorija, što je neki prosjek koji bi odrasla osoba trebala pojesti tijekom dana (iako to varira od osobe do osobe, jasno). Daleko od toga da Litavci ništa ne jedu za Božić, samo njihova prehrana obiluje povrćem i ribom, a sadrži manje mesa i mliječnih proizvoda.

Apsolutni pobjednici u istraživanju koje je obuhvatilo 28 država (naših susjedi, osim Mađara, nisu bili uključeni) su Japanci koji konzumiraju manje od 1500 kalorija po osobi u prosjeku.

Ako se slučajno želite pridružiti trendu malo zdravijih nacija, preporučuje se korištenje maslinovog ulja nauštrb masti i mnoštvo povrća na tanjuru. Ni koja čaša alkoholnog pića manje neće škoditi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:15