OBRAT U NDOLI

Hrvati u Zambiji oslobođeni, možda već danas krenu kući; Pernar tužan: ‘Izgleda da nisu krivi...‘

Sutkinja Mary Mulanda je ustanovila da su svi dokumenti ispravni te da su djeca posvojena prema svim pravilima

Oslobođeni Hrvati

NOVO 13:15 Hrvatska vlada poslala je priopćenje u vezi Hrvata upravo oslobođenih svih optužbi za trgovanje djecom.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

‘Danas je Viši sud u Ndoli oslobodio osam hrvatskih državljana, koji su proveli šest mjeseci u Zambiji. Sutkinja je u svojoj odluci navela da nije dokazano da su naši državljani počinili kazneno djelo trgovine djecom, kao što nije dokazano niti da su dokumenti o posvojenju lažni.

Od trenutka njihovog pritvaranja pa do završetka sudskog postupka hrvatska država štitila je prava i interese svojih državljana. To smo činili pružajući im potrebnu konzularnu pomoć i štiteći njihovo pravo na pošteno i nepristrano suđenje i humano postupanje. Pri tome smo poštovali - prije svega hrvatski Ustav, relevantne međunarodne propise, ali isto tako i zambijsko pravosuđe.

Osim prava hrvatskih parova štitili smo i prava četvero djece, koja su prošla postupak posvojenja i stekla hrvatsko državljanstvo. Djeca se, zajedno s roditeljima, vraćaju u Hrvatsku te im je potrebno osigurati što lakšu i bržu integraciju u naše društvo‘, stoji u priopćenju Vlade RH.


12:35 Ministar socijalne skrbi Marin Piletić potvrdio je da se odmah po završetku ročišta čuo s hrvatskim diplomatskim predstavnikom te da djeca definitivno sa svojim posvojiteljima stižu u Hrvatsku. Oslobođeni hrvatski parovi još čekaju presudu, nakon čega odmah bukiraju let za sebe i djecu te se vraćaju u Europu.


12:21 - Osmero Hrvata u Zambiji oslobođeno je optužbe za trgovinu ljudima i možda će već danas sa svojom posvojenom djecom doći u Hrvatsku, izjavila je u četvrtak u Saboru državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Vedrana Šimundža Nikolić.

„Čuli smo sretnu vijest da su naši državljani oslobođeni pred stranim sudom, tu vijest smo svi očekivali dugo, nadam se da je to konačna presuda i da će oni što prije, možda čak i danas doći sa svojom djecom u Hrvatsku”, kazala je Šimundža Nikolić koja u Saboru predstavlja prijedlog zakona o međunarodnom privatnom pravu prema kojemu će se ubuduće hrvatskim sudovima dostavljati strane sudske odluke o posvojenju djece.

Hina još nije dobila službenu potvrdu Ministarstva vanjskih poslova da su Hrvati oslobođeni.

Osmero Hrvata uhićeno je prije sedam mjeseci u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.


12:10 - Ivan Pernar, koji je svjedočio protiv Hrvata u Zambiji, oglasio se nakon oslobađajuće odluke sutkinje Visokog suda u Ndoli ne skrivajući tugu.

"Ako tužiteljstvo ne uloži žalbu ili žalba bude odbijena, odluka sutkinje postaje pravomoćna. Zambijski zakon govori kako da bi netko bio osuđen za trgovinu ljudima, nije dovoljno samo da posvajanje bude nezakonito nego je potreban i element iskorištavanja djece. Što je točno sutkinja odlučila, javit ću uskoro, ali sudeći po ovoj odluci, možemo ustvrditi da optuženi nisu krivi za trgovinu djecom", napisao je na Telegramu bivši saborski zastupnik neposredno nakon objave odluke.

Kako je u jednoj od svojih objava na Telegramu već napisao, Pernar je dao sve od sebe da osude Nou Kraljevića, čovjeka na kojeg se posebno okomio tijekom svjedočenja zbog njegove promjene spola.

Prije objave odluke Pernar je odbrojavao minute kašnjenja sutkinje, a potom i vrijeme čitanja presude. Sljedbenicima je poručivao da su nervozni svi u Hrvatskom saboru i na sudu u Zlataru. Uoči same objave odluke Pernar je objavio da je gladan i da ide na ručak, piše Dnevnik.hr.

Njegovi sljedbenici na toj mreži u komentarima negoduju zbog takve odluke suda. Većina sud proziva za korupciju, a ne nedostaje ni homofobnih stavova i poziva na nasilje.


12:00 - Obitelji upravo oslobođenih Hrvata su presretne.

Kratko su poručili: ‘Naravno da smo presretni, ja to mozda čudno pokazujem posto plačem vec 15 minuta. Užasan je to bio stres i tuga i nepravda i muka zadnjih mjeseci, normalno je da se čovjek prvo dobro rasplače! Ali osmijeh je svakako tu!‘

image

Oslobođeni Hrvati

image

Oslobođeni Hrvati

image

Oslobođeni Hrvati

image

Oslobođeni Hrvati

image

Oslobođeni Hrvati

image

Sud u Ndoli

image

Sud u Ndoli


11:45 - Iz sudnice su napokon izašli i upravo oslobođeni hrvatski parovi. Nisu željeli davati izjave, ali bili su vidno sretni i s olakšanjem su napustili zgradu suda.


10:40 - Nakon oslobađajuće presude, izjavu je dao odvjetnik optuženih Hrvata, Kelwin Silwimba.

‘Ovo je veliko postignuće, kako za nas, tako i za čiotavo pravosuđe Zambije koje je pokazalo da funkcionira‘, kazao je.

Po izlasku iz sudnice, izjavu je dala i imigracijska službenica, Gloria Sakulenga, koja je sada također oslobođena svih optužbi.

‘Jako sam sretna. Bog je bio na mojoj strani i ovo je ishod. Pravda je prevladala. Pravda uvijek mora prevladati. nakon ovoga osjećam se jačom osobom. Nisam imala nikakve zle namjere i to je sada dokazano‘, kazala je Sakulenga.


11:10 - Hrvati su oslobođeni optužbi!

Sutkinja je ustanovila da su svi dokumenti ispravni te da su djeca posvojena prema svim pravilima.

Sud je utvrdio da država nije uspjela dokazati svoje teze o pokušaju krijumčarenja djece, pa nalog za puštanje na slobodu počinje vrijediti odmah.


10:40 - Sutkinja Mulanda je stigla u sudnicu i počela čitati odluku.


Danas se nastavlja suđenje za osmero Hrvata koji su u Zambiji optuženi za pokušaj trgovanja djecom iz DR Konga.

Iako je nastavak suđenja u glavnom gradu Ndoli najavljen za 9:30, ono je počelo tek oko 10:30 kad je u sudnicu stigla sutkinja Mary Mulanda.

Optuženi Hrvati danas bi trebali doznati hoće li se odbaciti optužnica protiv njih ili će se suđenje nastaviti ispitivanjem svjedoka obrane.

Ispitivanje svjedoka Državnog tužiteljstva Zambije, na čijoj je listi bilo 11 ljudi, završeno je u ponedjeljak, a među svjedocima je bio i bivši hrvatski saborski zastupnik Ivan Pernar, koji je ispitan prošli petak.

No, tužitelji nisu uspjeli dovesti sve svjedoke s liste, tako da nije ispitan možda jedan od bitnijih svjedoka, a riječ je o diplomatu DR Konga koji je, prema svjedočenjima, doveo djecu na granicu sa Zambijom. On nije dobio dopuštenje svojih vlasti da svjedoči na sudu.

Jedini svjedok tužiteljstva koji je direktno teretio Hrvate bio je upravo policajac koji ih je uhitio, no obrana ga je tijekom ispitivanja poprilično uzdrmala, jer nije donio nikakve fizičke dokaze za ono što je govorio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 16:00