KAOS U DUBLINU

Hrvatica iz Irske: ‘Dobro znamo tko su ti huligani! Znate li što su prvo radili nakon izbijanja nereda?‘

‘Ircima je sve što se događa strašno. Ljuti su i bijesni zbog huligana, problematičnih ovisnika koji su samo čekali neki "povod" da izazovu nered‘, rekla je Ana-Maria Hota

Neredi u Dublinu; Ana-Maria Hota

 Afp, Privatna Arhiva/

U četvrtak je navečer Ana-Maria Hota kući s posla krenula metroom, ali taman prije nego što je sjela u autobus, javni je prijevoz u Dublinu zaustavljen.

U tom trenutku nije znala zašto i bila je ljuta. Kako je nije bilo taksija, pozvala je prijatelja da dođe po nju. Nije požalila. Ni koju minutu kasnije pronijela se vijest o velikim neredima koji su izbili u kvartu kojim je trebala proći na putu do kuće.

Neredi su izbili nakon napada na troje djece i ženu koja ih je čuvala u kojemu je teško ozlijeđena petogodišnja djevojčica.

Događaj su, smatra irska ministrica pravosuđa, huligani iskoristili za izazivanje nasilnih nereda. Iako su motivi napada nepoznati, uskoro je započela eskalacija nasilja kakve se Irci ne sjećaju od osamostaljenja zemlje.

Desno orijentirani huligani napali su policajce i započeo je kaos. Zapaljena su vozila, javni prijevoz je zaustavljen.

image

Šteta koja je počinjena tijekom nereda

PAUL FAITH/AFP
image

Šteta koja je počinjena tijekom nereda

PAUL FAITH/AFP

- Bio je cijeli kaos. Išla sam s posla, bila u gužvi, nisam znala što se događa. Zaustavljen je javni prijevoz zbog nereda koji su se događali taman na mjestu gdje sam trebala presjedati. Sreća da je prijevoz zaustavljen. Da nije, našla bih se u središtu nereda. Umjesto sat vremena, do kuće sam putovala tri sata. Kaos. Taj je dio grada i (u petak) ujutro bio zatvoren, tramvaji do ondje ne voze pa je bilo teško doći do posla, dio puta sam išla taksijem koji mi je šef platio. I opet mi je trebalo dva i pol sata do posla. Navečer ću imati prijevoz - rekla je za Jutarnji Ana-Maria, koja u Dublinu živi 10 godina.

Hrvati u Irskoj i oni koji su još donedavno razmišljali o odlasku u "obećanu zemlju" poznaju Anine kolumne u kojima je pisala o životu u Dublinu, objavljujući pritom i niz korisnih savjeta.

Šef irske policije Drew Harris za nerede je okrivio ‘desničarski nastrojenu luđačku, huligansku frakciju".

image

Šteta koja je počinjena tijekom nereda

PAUL FAITH/AFP

- Ircima je sve što se događa strašno. Ljuti su i bijesni zbog huligana, problematičnih ovisnika koji su samo čekali neki "povod" da izazovu nered. To se najbolje pokazalo kad su odmah po izbijanju nereda počeli razbijati izloge, provaljivati i krasti iz trgovina. Ukrali su čak kutije s humanitarnom pomoći za dječju bolnicu, krali su tenisice. Očigledno ih nije bilo briga za napad na ženu i djecu, nego su samo htjeli nered - rekla je Hota.

Kad je ujutro išla na posao, gradom je, kaže, vladala čudna, nelagodna atmosfera.

- Sve je bilo mirno, ali nelagoda se baš osjećala u zraku. Danas su iza mene išla dvojica tih huligana i pričala o tome što su radili, kako je jedan nekome razbio nos. Zavijale su sirene. Taj dio grada je zatvoren. Dublin je jako podijeljen i taj dio sjeverno od rijeke, Dublin 1 pun je kriminala i svi ga, uključujući i mene izbjegavaju, dok je 500 metara dalje, Dublin 2 sasvim miran i lijep. Dublin 1 oduvijek je problematičan, ali nikad se dosad u ovoj mjeri nije nešto dogodilo. Huligani iz tog kvarta ne idu u druge dijelove grada, ostaju ondje gdje su "frajeri". Desničari su nakon pandemije moguće malo glasniji, kažu da je protiv migranata orijentirano tek pet posto stanovnika - zaključuje Ana-Marija Hota.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 08:34