KAOS U OTTAWI

Hrvatica na kanadskim prosvjedima: ‘Policija nam je razbijala prozore na kamionima, a mi samo želimo slobodu‘

Policija podiže barijere i ograde u središtu grada kako bi očistila područje od prosvjednika koji već tri tjedna remete normalan život

Adrijana Poturović

 Adrijana Poturović

"Policija je sinoć razbijala prozore na kamionima koji su stajali u Ottawi i vadila ljude van iz vozila. Sad čekamo da vidimo što je danas na popisu", rekla nam je Adrijana Poturović, 34-godišnja Hrvatica, jedna od sudionika "Konvoja slobode", koja nam se u petak javila s lica mjesta.

Kanadska policija u noći na petak uhitila je dio prosvjednika nakon gotovo trotjednih prosvjeda u Ottawi zbog propisanih mjera u borbi protiv covida-19. Jedan od ključnih organizatora prosvjeda pod nazivom "Canadian Freedom Convoy" (Konvoj slobode), Chris Barber, također je završio iza rešetaka i protiv njega će se podići kaznena prijava, izvijestio je CBC.

S akcijom policija nastavlja i u petak jer se prosvjednici ne povlače.

Adrijana se trenutno nalazi izvan grada jer je policija blokirala ulaze za sve koji u njemu ne žive ili rade.

"Ja sam s ekipom radila konvoj kako bismo zaustavili automobile oko grada i nismo se mogli vratiti. Sad krećemo zaustaviti vozila na glavnom autoputu od Toronta do Quebeca. Ima nas oko 25 kamiona i stat ćemo u oba smjera autoputa", najavila je Adrijana u petak popodne.

Policija Ottawe u četvrtak je počela podizati barijere i ograde u središtu prijestolnice u nastojanju da očisti područje od prosvjednika koji već tri tjedna remete normalan život. Vlasti žele da se prosvjedi završe mirno, no ako do toga ne dođe, policija će koristiti "taktike" kako bi prosvjednike natjerala na prekid okupljanja.

Policija plijeni vozila svakome tko dolazi u glavni grad kako bi se pridružio prosvjedu. Optužba ili osuda "mogu dovesti do uskraćivanja prelaska granice SAD-a". Justin Trudeau prvi put upotrijebio je Zakon o izvanrednim situacijama kako bi prekinuo prosvjed, ali i njegovo financiranje. Zakonom donesenim 1988. godine mogu se privremeno suspendirati prava građana na slobodu kretanja ili okupljanja. Također predviđa korištenje vojske, iako je Trudeau istaknuo da to neće biti potrebno.

Adrijana nam je početkom tjedna ispričala da sudjeluje u prosvjedu od samoga početka i da neće otići s ceste dok ne "dobiju slobodu nazad".

U Kanadu se s obitelji doselila 1994. godine. Njezin otac, porijeklom iz Banje Luke, prijevoznik je cijeli život, a ona također vozi kamion punih devet godina za svoju tvrtku u Ontariju. Posljednja tri tjedna ne radi. Gubici su veliki, ali sad ima veći cilj. Objašnjava da posljednje dvije godine život u Kanadi nije bio onakav na koji je navikla i zbog kojeg je bila zadovoljna. "Života koji sam znala otprije sad više nema".

U "Konvoju slobode" ima i dosta Hrvata, Adrijana nam je rekla da svi pomažu jedni drugima. Tjednima već žive na cesti i spavaju u kamionima. Kuhaju svi za sve, u velikim kotlićima, imaju roštilj. Nepoznati ljudi im daruju hranu, toplu odjeću. Neki se građani ljute na njih, dobacuju im ružne riječi, viču neka idu kući.

image

prosvjed u Ottawi

Adrijana Poturović

"Gdje god kreneš ima dobrih i loših ljudi, bacali su jaja na automobile i kamione, nisu zadovoljni. A onda su nam se prošli tjedan priključile familije s djecom koja su nam na porukama napisala 'hvala', donose nam kekse i kolače, na usluzi su nam", ispričala je Adrijana koja na kamionu ima hrvatsku i kanadsku zastavu.

Dodaje kako razumije da su kamioni glasni i da smetaju, ali ne vidi rješenje. "Mi se borimo za slobodu. Da nismo glasni, ne bismo ništa ni postigli", odlučna je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:41