STRAŠAN NAPAD

Hrvatica u Istanbulu: ‘Mislili smo da je u pitanju plin, a onda su javili da je bila druga eksplozija kraj našeg Instituta‘

Sad smo svi u knjžnici instituta ….kolege iz Švedske i UK su jako preplašeni, mi s „Balkana“ smo valjda otporniji

Prizor s mjesta eksplozije i profesorica Sandra Uskoković

 Yasin Akgul/Afp/Privatni Arhiv/Afp

U nedjeljnom napadu koji je vjerojatno počinila žena u samom srcu Istanbula, u veoma posjećenoj ulici s trgovinama Istiklalu, najmanje je šest osoba poginulo, a deseci su ranjeni.

Snažna eksplozija dogodila se oko 16.20 sati po lokalnom vremenu, u vrijeme kada je ondje velik broj domaćih ljudi i turista.

U Istanbulu boravi i Sandra Uskoković, povjesničarka umjetnosti i profesorica na Sveučilištu Dubrovnik koja je za Jutarnji napisala dojmove o napadu koji je šokirao Tursku.

image

Očevid na mjestu eksplozije

Yasin Akgul/Afp

- Svima nama koji potječemo iz ratom pogođenih područja, zvuk eksplozije bombe upisan je na neki način u DNK. U Istanbul sam stigla 24.10.2022 povodom istraživačke stipendije jer sam na studijskoj godini i moj domaćin je Švedski Istraživački Institut u Istanbulu – preciznije u kvartu Beyoglu, gdje je danas prije svega par sati eksplodirala bomba, piše Uskoković.

image

Švedski Istraživački Institut u Istanbulu

Privatni Arhiv/

U vrijeme napada nalazila se na svom radnom mjestu.

- Danas, kad se čula eksplozija, moji kolege u Institutu i ja smo mislili da je negdje eksplodirao plin ili tako nešto. Prije sat vremena su nas obavijestili da je bila i druga eksplozija nekoliko metara od našeg Instituta – pred ulazak u metro stanicu, piše Uskoković.

image

Očevid na mjestu eksplozije

Yasin Akgul/Afp

- Kolege iz Švedske i Ujedinjenog Kraljevstva su jako preplašeni, mi s „Balkana“ smo valjda otporniji tako da sam ja otišla u svoju sobu u dormitoriju napisati dojmove i zapravo sam sama u toj ogromnoj zgradi.

Na kraju Uskoković dodaje i da se helikopteri i sirene više ne čuju i da je sve utihnulo.

image

Očevid na mjestu eksplozije

Yasin Akgul/Afp
image

Očevid na mjestu eksplozije

Yasin Akgul/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 01:06