‘PAO‘ TROJAC

Hrvatima koji su u Srbiju pokušali prenijeti radioaktivnu glavu gromobrana određeno 30 dana pritvora

Institut za nuklearne znanosti Vinča preuzeo i uskladištio radioaktivni predmet nađen u automobilu na graničnom prelazu Bezdan

Ilustrativna fotografija

 Emica Elvedji/CROPIX

Tužiteljstvo u Somboru odredilo je 30-dnevni pritvor trojici državljana Hrvatske, uhićenih u subotu na graničnom prijelazu Bezdan kod Sombora pri pokušaju da u Srbiju unesu radioaktivne tvari, doznaje u utorak Hina u hrvatskom konzulatu u Subotici.

U tužiteljstvu nam je potvrđeno da se uhićene tereti po članku 266. Kaznenog zakonika Srbije (KZS) za posjedovanje i unošenje radioaktivnih ili drugih opasnih tvari, a pritvor im je određen zbog sumnje da bi mogli pobjeći, rekao je Hini šef konzularnog odjela RH u Subotici, Velimir Pleša.

Člankom 266. KZ Srbije za to djelo zaprijećena je kazna od šest mjeseci do pet godina i novčana kazna.

Uhićeni nisu tražili diplomatsko-konzularnu pomoć, ali smo, rekao je Pleša, izvijestili pravosudna tijela da to u svakom trenutku mogu napraviti i da će Konzulat djelovati sukladno procedurama.

Radiotelevizija Srbije objavila je ranije u utorak, nakon vijesti lokalnih medija o incidentu u kojem je na tom prijelazu detektirana visoka razina radioaktivnog zračenja, da je nakon detektiranog povećanog zračenja u automobilu Audi nađena "glava gromobrana", a vozač i njegova dvojica suputnika su uhićeni pod sumnjom za kazneno djelo unošenja opasnih tvari u Srbiju, nedopuštenu preradu, odlaganje i skladištenje opasnih supstanci.

Srbijanska carinska uprava priopćila je u međuvremenu da su carinici 4. ožujka 2023. otkrili "pokušaj krijumčarenja radioaktivne glave gromobrana u prostoru za rezervni kotač" jednog vozila njemačkih registarskih oznaka te u prtljažniku otkrili i uređaj za mjerenje sustava metala, na koje je reagirao ručni detektor za mjerenje jonizirajućeg zračenja.

Agenciji Beta potvrđeno je u utorak da je Institut za nuklearne znanosti Vinča preuzeo i uskladištio "radioaktivni predmet nađen u automobilu na graničnom prijelazu Bezdan".

Inspektor Direktorata za radijaciju i nuklearnu sigurnost naložio je 5. ožujka da se radioaktivni predmet preuzme, sigurno transportira i uskladišti, što su i učinile stručne osobe Instituta Vinča, rekli su u toj ustanovi.

Zakonom o zaštiti od jonizirajućih zračenja u Srbiji je 2009. bilo naloženo uklanjanje radioaktivnih gromobrana, a rok za to je istekao u svibnju 2014.

U svijetu su takvi gromobrani postavljani od 1930-ih godina, a povlače se od 1980-ih i zamjenjuju suvremenijim te ih je ostalo vrlo malo, navodi Beta.

Hrvatski fizičar Tonči Tadić kaže kako je vjerojatno riječ o starim gromobranima, koji se u Hrvatskoj više ne koriste i da je sa stajališta fizike potpuno besmisleno postavljati radioaktivne gromobrane na vrhove zgrada.

Što se tiče zdravstvenih posljedica, koje bi mogli imati trojica hrvatskih državljana koji su pokušali radioaktivnu glavu gromobrana u automobilu prenijeti preko državne granice, Tadić kaže za N1 da je za njih najveća zdravstvena posljedica to što "nisu baš najpametnije postupili“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:24