KAD ĆE NA SLOBODU?

Hrvatima u Zambiji nije dovoljna samo jamčevina, moraju naći i nove jamce. Ali, postoji i kvaka...

Zambijske vlasti postrožile su primjenu pravila za posjete hrvatskim državljanima za sve osim njihovih odvjetnika branitelja

Hrvati u Zambiji

 Stafrance Zulu/Cropix/Cropix

Hrvatski državljani dvaput uhićeni u Zambiji zbog optužbi da su pokušali trgovati djecom koju su posvojili u Kongu, iz pritvora u Ndoli bit će pušteni da se brane sa slobode nakon što ispune sve uvjete, a kako doznajemo, položili su jamčevine u iznosu od oko 1000 dolara po osobi, no opet moraju naći 16 zambijskih državljana koji će jamčiti za njih.

Iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova rekli su nam kako ih je danas pokušao posjetiti veleposlanik Republike Hrvatske u Egiptu Tomislav Bošnjak, ujedno i veleposlanik u Afričkoj uniji, ali zatvorske vlasti nisu dozvolile potpuni posjet, već samo kraći susret.

- Zambijske vlasti postrožile su primjenu pravila za posjete hrvatskim državljanima za sve osim njihovih odvjetnika branitelja - kažu nam u Ministarstvu.

Nova sutkinja u postupku prošli je utorak osmero hrvatskih državljana pustila da se brane sa slobode uz ispunjavanje nekoliko uvjeta. Morali su uplatiti jamčevinu od 20.000 zambijskih kvača po osobi, odnosno oko 1050 dolara, položiti putne isprave u Uredu za imigraciju i regulirati privremeno boravište u Zambiji gdje će čekati novo ročište koje je zakazano za 1. ožujka. No, iako su prve informacije koje su stizale do nas govorile da ovaj put ne moraju naći jamce, izgleda da su uvjeti isti kao i prošli put, s time da, prema pisanju nekih domaćih medija, zambijski državljani ovaj put moraju biti zaposlenici renomiranih organizacija, iako nije jasno što to znači.

Uz Hrvate je ovaj put optužena i viša imigracijska službenica Gloria Sondoyi Sakulenga koju se tereti da je sudjelovala u pokušaju trgovanja djecom. Riječ je o djelatnici imigracijske službe u zračnoj luci u Ndoli gdje su Hrvati dva puta uhićeni pri povratku u Hrvatsku. Tereti ju se da je 7. prosinca 2022. u Ndoli pokušala prodati četvero djece unutar teritorijalnih granica Zambije u svrhu iskorištavanja. I naši državljani i zambijska državljanka izjasnili su se da nisu krivi.

Osmero hrvatskih državljana i Zambijka optuženi su za pokušaj trgovine djecom prema članku 3.a stavku 1. Zakona protiv trgovine ljudima i članku 12. To je članak koji je amandmanom iz 2022. dodatno pooštren, pa je za osobe koje trguju djecom s namjerom da ih iskorištavaju predviđena kazna zatvora od minimalno 30 godina do doživotne kazne. Nešto su blaže kazne za pokušaj trgovine djecom, što se Hrvatima stavlja na teret, a za to je predviđeno od 10 do 20 godina zatvora.

Slučaj je od suca Dominica Makalische, koji je donio prošlu odluku da se optužnica odbacuje i da se Hrvati deportiraju, preuzela sutkinja Jennipher Bwalya.

Viši državni odvjetnik Mehape Libakeni usprotivio se zahtjevu da se optužene pusti da se brane sa slobode, izražavajući bojazan da bi mogli pobjeći iz zemlje, te da optužnica protiv njih uključuje kretanje ljudi preko granice.

Na kraju doznajemo da i posjet djeci nije moguć do okončanja postupka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. ožujak 2023 14:39