KATOLIČKE MISIJE

Hrvatska dijaspora pomaže stradalima u potresu: Samo u Berlinu su već prikupili 250.000 eura

‘Nikad kraja patnjama našega naroda… Ne dajmo se! Budimo braća i sestre u nevolji i pomozimo unesrećenima‘
Prizor iz Petrinje
 Goran Mehkek/Cropix

U prikupljanje pomoći stradalima u potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji priključile su se i hrvatske katoličke misije u svijetu, među njima i misije u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji u kojima žive brojni Hrvati.

Kao ljudi, koji su osjetljivi na patnje drugih, možemo pomoći i financijski, poručila je župljanima Hrvatska katolička misija (HKM) u njemačkom gradu Stuttgartu, upućujući ih da sredstva mogu uplatiti na račun Caritasa Sisačko-moslavačke županije, račun Misije ili na račun udruge Franjevaca Presvetog Otkupitelja u Münchenu.

Novčane priloge Misija će skupljati i u nedjelju 3. siječnja na misama, najavio je vjernicima župnik fra Ivica Erceg predlažući im i da priloge koje su planirali skupljati za uređenje kapele, usmjere za pomoć stradalima u potresu.

„Nikad kraja patnjama našega naroda… Ne dajmo se! Budimo braća i sestre u nevolji i pomozimo unesrećenima“, pozvala je župljane HKM Berlin, upućujući ih da donacije mogu uplatiti i preko PayPala.

Berlin: U dva dana skupili 250 tisuća eura

Portal Fenix Magazin iz Frankfurta piše da je u toj akciji, koju je pokrenuo župnik HKM Berlin fra Zvonko Tolić, u samo dva dana, do srijede uvečer, prikupljeno oko 250 tisuća eura. Portal prenosi fra Zvonkove riječi kako je iznenađen prikupljenim iznosom, jer je očekivao najviše 15 tisuća eura.

I Hrvatska katolička župa München poziva župljane i sve ljude dobre volje, da uz pomoć Hrvatskog Caritasa pomognu stradalnicima u Petrinji, Sisku i okolici.

Župa je na mrežnoj stranici objavila broj računa Hrvatskog Caritasa i njegov donacijski broj te broj računa Župe na koji se sredstva mogu uplatiti.

U nedjelju ćemo na svim svetim misama moliti za stradale od potresa, a poslije misa na izlaznim vratima crkava sakupljati novčani prilog za stradale, objavio je župnik fra Petar Klapež.

Župljanima se obratila i HKŽ Frankfurt na Majni pozivajući ih da uplate novčana sredstva za stradale u potresu.

„Prikupljeni novac poslat će se Hrvatskoj franjevačkoj provinciji sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Zagrebu, čiji članovi pastoralno djeluju u župama stradalim u potresu. Oni će prikupljenim novcem neposredno pomoći pogođenim područjima“, objavila je Župa.

Pomoć se skuplja i u Švicarskoj i Austriji

I HKM Zürich uključila se molitvom i prikupljanjem novčanih priloga za stradale. Novčani će prilozi ići Caritasu Sisačke biskupije (mons. Vladi Košiću), koji će onda na licu mjesta providjeti o potrebama naroda, objavila je Župa, obavještavajući vjernike da priloge mogu dati na svetim misama, donijeti ih izravno u Misiju ili uplati na račun objavljen na stranicama Misije.

HKM Beč odlučila je pomoć za stradale u potresu, novčanu i ostalu potrebnu, skupljati od 18. siječnja 2021., nakon prestanka lockdown-a, kada će, nada se, opet imati mise s narodom.

Ako netko već sada želi donirati novčanu pomoć, neka to učini direktno na račun Caritasa sisačke biskupije ili novac donese u župni ured, pa ćemo ga župa proslijediti u Caritas Sisačke biskupije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:36