STALNO JE TRUDNA

Hrvatska državljanka u Italiji osuđena na 57 godina zatvora, ali iza rešetaka nije provela ni dana

Za razliku od teških ubojica, koji ‘zarade‘ 24 ili 27 godina zatvora, ta je još mlada žena u Italiji dosad osuđena na više od 57 godina zatvora

Ilustracija

 Krzysztof Przeniczkowski/Alamy

Zove se Susanna R. (33), hrvatska je državljanka stalno nastanjena u okolici Milana, u prikolici u romskom taboru. Za razliku od teških ubojica, koji "zarade" 24 ili 27 godina zatvora, ta je još mlada žena u Italiji dosad osuđena na više od 57 godina zatvora u 18 pravomoćnih presuda: u prosjeku 3 godine i 2 mjeseca po presudi.

Budući da je u Italiji, osim doživotne, najdulja zatvorska kazna ograničena na 30 godina (na primjer, za teško ubojstvo), i Susanni je, u jednoj presudi, njenih 57 godina tamnice plemenito sažeto ne na 30 godina, nego na još i manje: 29 godina, 11 mjeseci i 23 dana.

Ta hrvatska državljanka je rekorder ne samo po akumuliranim vremenskim kaznama, ali nije jedina koja od svega toga nije odležala niti jedan dan, naprosto zato što je svaki put kad bi je ulovili - bila trudna. Pa i prije nekoliko dana.

Sudac je ustanovio da je u osmome mjesecu osme trudnoće, pa joj je, po zakonu, mogao nametnuti samo jednu mjeru opreza: svakodnevno javljanje u policijsku postaju najbližu prebivalištu. Mora doći, potpisom potvrditi da je tu, takoreći konfinirana. Nakon toga, u ostale sate, može nastaviti krađama i provalama - više od onih 30 godina ne može "uhvatiti", osim ako ne počini nešto za doživotni zatvor. A ona samo krade. I krade. I krade.

Ovaj put su stanari ukebali i nju i mladu pomoćnicu kako haraju po zgradi. Pomoćnica - nekad bismo rekli: učenica u privredi - išla je od jednih do drugih vrata i prislanjala uši na njih, kao "živi stetoskop", rekli su policajci, kako bi ustanovila gdje nema nikoga unutra.

Policija je došla i zatekla ih još u zgradi. U Susanne su našli odvijač (još jedna prijava), krivotvorenu vozačku dozvolu (i još jedna), te kesu s muškim odijelom, muškim košuljama i zlatnim lančićem (prijava za krađu; stanarka s drugoga kata je policajcima rekla i opisala što joj manjka u stanu).

Obje dame su mirno, bez molbi, bez pokušaja bijega, otišle mirno s policajcima. Uvjerene da se nemaju čega bojati, čim ih liječnik pogleda. Liječničkim pregledom (radiografijom karpalnih kostiju) utvrđeno je da pomoćnici nije ni 13 godina, što znači da u Italiji nije sudski odgovorna. Te da je Susanna trudna. Što znači da je zaštićena dok dijete ne navrši šest mjeseci.

Naša Susanna nije ni prva, ni jedina.

Adelinu Sbaratti, prodavačicu švercanih cigareta u Napulju, ovjekovječila je Sophia Loren u filmu Jučer, danas, sutra u režiji Vittorija De Sice. Stradala je tek kad je muž Alfredo iznemogao od toga specifičnog napora.

Za razliku od filmske Napolitanke, u talijanskoj zbilji zaštićene trudničkim trbuhom operiraju uglavnom Romkinje s državljanstvom Hrvatske, odnosno Bosne i Hercegovine.

Prije 13 godina pisali smo o bosanskohercegovačkoj državljanki F. O. (tada 27), koja je nakupila čak 75 prijava za krađu i džeparenje, ali je vazda bila trudna ili mati dojenčeta, i tako od četrnaeste svoje godine: desetero djece i četiri pobačaja.

Preklani je u Rimu uhićena i isti dan puštena trudna Vasvija Husić (tada 33), također bosanskohercegovačka državljanka, koja je dotad nataložila presuda za 25 godina zatvora zbog više od 40 krađa.

Dvije godine ranije stradala je hrvatska državljanka Meri Sečić (tada 33), koja je u Italiji uzalud prikupila četrdesetak pravomoćnih osuda za krađu, uvijek ostavljena na slobodi kao serijalna trudnica. Pošla je po istom poslu u Austriju, ali ondje su zakoni malo stroži, pa je dvanaesti put rodila u tamnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 20:40