IZNENAĐUJUĆ PODATAK

Hrvatska ima dobro susjedstvo: Najsigurnija je u EU kad se radi o kriminalu, nasilju i vandalizmu

U EU je u prosjeku 11 posto stanovnika prijavilo neki prijestup – od narušavanja javnog reda i mira do ubojstva
Policijsko vozilo parkirano ispred zgrade Vlade
 Damjan Tadic/Cropix

Hrvatska je najsigurnija zemlja u Evropi, ako ne apsolutno, a ono na razini kriminala odnosno vandalizma u najbližem okružju stanovnikâ – iznenađuje nas podatak Eurostata, Evropskoga statističkog zavoda. Podatak nije nov, ali je ovih dana ponovo prenesen.

Ta se statistika temelji na broju prijavljenih slučajeva zločina, nasilja odnosno vandalizma u susjedstvu, koju Eurostat vodi za 27 članica, te za Švicarsku, Norvešku i Island.

U 2019, posljednjoj obuhvaćenoj om statistikom, u Evropskoj uniji je u prosjeku 11 posto stanovnika prijavilo neki prijestup – od narušavanja javnog reda i mira do ubojstva.

Apsolutan rekorder u zlu i nevolji je Bugarska sa 20,2 posto, slijedi Grčka (16,9), a dvjema balkanskim šampionkama u vrat pušu Nizozemska (16,3) i Francuska (14,7). Njemačka, koju često koristimo kao evropski reper, u ovom je slučaju u „gornjem domu“: sedma sa 13 posto prijava.

Najsigurnijim susjedstvom se može pohvaliti Hrvatska, sa 2,7 posto prijava, slijede Litva (3,2), Poljska (4,4), pa s malim razmacima Madžarska, Slovačka, Latvija, te Finska.

Uzmu li se u obzir i tri zemlje iz Evropske ekonomske zone, Hrvatska je sigurnija i od Islanda (2,8 posto), najsigurnijega ispred Norveške (4 posto) i Švicarske (7,1).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:12