NOVO ULAGANJE

Hrvatska izdvojila 13,5 milijuna kuna za zgradu HNK u Mostaru, radovi bi mogli započeti još ove godine

Ova kazališna kuća predstave trenutačno izvodi u podrumskim prostorijama, ali uskoro će u središtu grada imati reprezentativan objekt

Zvonko Milas

 Damir Krajac/CROPIX

Hrvatska vlada izdvojila je 13,5 milijuna kuna za izgradnju zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, o čemu su ugovor u tome gradu potpisali državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas i ravnatelj te kazališne kuće Ivan Vukoja.

Kako je u petak priopćio HNK Mostar, novac koji je osigurala Vlada RH iskoristit će se za betonske radove i izgradnju čelične konstrukcije budućeg objekta u Mostaru. Ova kazališna kuća trenutačno svoje predstave izvodi u podrumskim prostorijama, a kad radovi budu gotovi, HNK Mostar će u središtu grada imati reprezentativan objekt.

- Ovo kazalište treba hrvatskom narodu zbog očuvanja svih vrijednosti zbog kojih smo mi Hrvati ono što jesmo - rekao je tijekom potpisivanja ugovora državni tajnik Milas.

Potpisivanju su nazočili i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman.

Ministar Medved je najavio kako Vlada RH nastavlja snažno podupirati projekte bosanskohercegovačkih Hrvata među kojima je objekt zgrade HNK jedan od najvažnijih.

- Pružamo snažnu potporu svemu onome što nas ovdje, u Mostaru, u BiH čini prepoznatljivima i povezuje hrvatski narod u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini - izjavio je potpredsjednik Vlade.

Ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja najavio je da bi radovi na dogradnji kazališne zgrade mogli početi već ove godine.

- U tijeku je priprema i provođenje natječajnih procedura i ako sve bude išlo po planu, radovi bi mogli započeti još u ovoj godini - rekao je Vukoja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2022 17:03