KRIVE DOZE

Hrvatska ljekarnička komora poručila da ljekarnici sustavno nadziru izdavanje lijekova

Računalnom greškom je pogođeno 33 od 1400 ljekarni u Austriji, a doze lijekova i inzulina su krivo propisane pacijentima diljem zemlje.
Ilustracija/lijekovi
 Sheila Terry/Sciencephoto/Profimedia

Hrvatska ljekarnička komora poručila je u četvrtak da hrvatski ljekarnici sustavno osiguravaju pravilno propisivanje lijekova i doza za pacijente, a nakon što je u Austriji zabilježeno da su ljekarne zbog računalne pogreške izdavale pogrešne doze lijekova.

Temeljem objave austrijskih medija, koje su prenijeli i neki hrvatski, a u želji da izbjegne narušavanje povjerenja građana u sigurnost liječenja, Hrvatska liječnička komora istaknula je da izdavanje lijeka, propisanog na recept u elektroničkom ili papirnatom obliku u Hrvatskoj provode isključivo visokoeducirani stručnjaci za lijekove.

Prilikom izdavanja propisanog lijeka stručnjaci kontroliraju da su svi pacijentovi lijekovi indicirani, učinkoviti za određeno stanje, sigurni s obzirom na komorbiditete i ostalu terapiju te da ih je pacijent u stanju uzimati kako je propisano, objašnjava Komora.

Hrvatski ljekarnici također u suradnji s drugim zdravstvenim radnicima provode ljekarničku skrb u cilju postizanja boljih farmakoterapijskih učinaka i promicanja racionalne uporabe lijekova i medicinskih proizvoda te aktivno sudjeluju u sprječavanju bolesti i zaštiti zdravlja.

Iz Komore su stoga poručili kako je jasno da hrvatski ljekarnici svakodnevnim djelovanjem savjesno i sustavno osiguravaju da je propisan pravi lijek, za pravog pacijenta, u pravoj dozi i odgovarajuće duljine trajanja liječenja.

Zaključuju kako je u eri automatizacije i digitalizacije te sveprisutne banalizacije znanja i kompetencija važno ukazati da su ljekarnici važan sigurnosni element u pružanju zdravstvene zaštite te da se ljekarničkim djelovanjem takva sustavna pogreška u hrvatskom zdravstvenom sustavu u potpunosti izbjegava.

Austrijski mediji prošlih su dana objavili da je zbog računalne pogreške softver mijenjao propisane doze lijekova, a posljedice su izbjegnute pošto je austrijsko ministarstvo zdravstva odmah alarmiralo 15.000 liječnika i uspostavilo osobni kontakt s osobama na koje je recept glasio.

Večernji je list objavio, pozivajući se na Kronen Zeitung, da je kod nekih lijekova protiv dijabetesa i uzimanja inzulina umjesto jednom dnevno stajalo da lijek treba uzeti tri puta dnevno te da je računalnom greškom pogođeno 33 od ukupno 1400 ljekarni u Austriji.

Zabrinjava što nije poznato vrijeme nastanka računalne pogreške i izdavanja prepravljenih, odnosno pogrešnih doza.

Zasad nije otkriven niti prijavljen ni jedan slučaj da je netko od pacijenata uzeo povećanu dozu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. veljača 2023 01:50