ANDREJ PLENKOVIĆ

‘Hrvatska nije oštećena u raspodjeli cjepiva. Ono kojeg smo najviše naručili najviše i kasni‘

‘Ako je netko naručio najviše Pfizera, a Pfizer je brži i učinkovitiji u proizvodnji, onda on dobiva proporcionalno više cjepiva‘
Andrej Plenković
 Virginia Mayo/AFP

Predsjednik Hrvatske vlade Andrej Plenković ne vjeruje da je Hrvatska dobila manje doza cjeliva jer neke države EU “ispod stola” pregovaraju da dobiju više.

Prema njegovom tumačenju Hrvatska je dobila proporcionalno manje doza jer cjepivo kojeg smo najviše naručili najviše i kasni u isporuci. Na taj način je Predsjednik Hrvatske vlade Andrej Plenković objasnio diskrepanciju koja postoji između država članica u distribuciji cjepiva koja je trebala ići pro rata prema broju stanovnika. Plenković je to rekao odgovarajući na pitanje o izjavi austrijskog kancelara Sebastiana Kurza da sumnja da su neke države “ispod stola” dogovarale s proizvođačima cjepiva i dobile proporcionalno više, a neke manje.

On je rekao da možemo na to gledati jednostavnim zbrajanjem ukupno naručenih doza od strane EU i koliko je koja država do sada dobila jer su države naručivale različite količine od različitih proizvođača. Hrvatska je u tome trenutku odlučila naručiti najviše cjepiva AstraZenece jer se prema tada dostupnim informacijama procijenilo da bi to cjepivo moglo najbrže biti dostupno.

Plenković je rekao da je dogovor bio da formalno u ime svih Komisija pregovara i nitko ne ide individualno s paralelnim pregovorima s tim kompanijama. Inače bi se srušio cijeli koncept.

- Da pojednostavim za naše građane. Zamislite primjerice Belgiju gdje se proizvode cjepiva. Da su oni rekli: sve što se tu proizvodi ostaje najprije nama, a onda kada se mi namirimo onda ćemo misliti na druge u Europi i šire. Koncept je išao za tim da svi građani Europske unije budu jednakopravni i na kraju sukladno narudžbi njihovih vlada dobiju cjepiva. Ono što je pravi problem je dinamika isporuke.

- Ove se razlike odnose najviše na to koje je cjepivo koja zemlja naručila. Dakle, ako je netko naručio najviše Pfizera, a Pfizer je brži i učinkovitiji u proizvodnji, onda on dobiva proporcionalno više cjepiva. Ako primjerice neka druga kompanija ima neki problem u proizvodnom lancu, a baš od njih ste naručili više, ako oni kažu da imaju problem i da će kasniti tjedan, dva, tri, onda taj broj varira. Međutim, sve te razlike nisu u ovom trenutku prevelike, a naš cilj da se ubrza isporuka, da pomognemo tim kompanijama u proizvodnom procesu, da se ostvari pravo partnerstvo i da se što više naših građana cijepi - rekao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:56