PREPORUKE MVEP-a

Hrvatska se oglasila o putovanjima na Bliski istok: Samo jednu turističku destinaciju u toj regiji drži sigurnom

Što se tiče Izraela, MVEP je posljednju preporuku objavio 11. listopada, kad je izričito naveo hrvatskim državljanima da izbjegavaju sva putovanja

Prizor iz Ammana (Jordan)

 Khalil Mazraawi/Afp

Američki State Department prošlog je tjedna izdao upozorenje za putovanja, navodeći "mogućnost terorističkih napada, demonstracija ili nasilnih akcija protiv američkih građana i interesa" diljem svijeta. SAD savjetuje svojim državljanima koji putuju da budu oprezniji i preporučuje im da instaliraju besplatnu vladinu aplikaciju Smart Traveller Enrollment Program (STEP), kako bi mogli primati informacije i upozorenja ako se nađu u hitnoj situaciji dok su u inozemstvu.

Hrvatski državljani koji planiraju putovati u inozemstvo, pa tako i u zemlje Bliskog istoka i obližnjeg područja, informacije mogu pronaći na službenoj web-stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH (MVEP). Međutim, preporuke za putovanja su prilično neujednačene.

Primjerice, za Libanon, Palestinu i Sirijsku Arapsku Republiku, MVEP preporučuje izbjegavanje svih putovanja, dok za Irak navodi da je sigurnosna situacija "izuzetno nestabilna" te se preporučuje izbjegavanje svih putovanja u pogranična područja sa Sirijom i Iranom. Brojne zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju, Njemačku i Saudijsku Arabiju, pozvale su svoje građane da odmah napuste Libanon zbog napetosti s Izraelom, dok još postoje komercijalni letovi. S druge strane, hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova posljednje službene informacije o putovanju u zemlje Bliskog istoka izdalo je 19. listopada te iako se situacija svakodnevno zaoštrava, preporuke nisu ažurirane.

Što se tiče Izraela, MVEP je posljednju preporuku objavio 11. listopada, kad je izričito naveo hrvatskim državljanima da izbjegavaju sva putovanja jer je zemlja proglasila ratno stanje te se očekuje daljnja eskalacija sukoba i moguće zatvaranje zračne luke u bilo kojem trenutku.

Radi sigurnosnog stanja Hrvatska ne preporučuje putovanje na poluotok Sinaj kao niti u pogranično područje uz pojas Gaze. Iznimka su neposredni letovi u turističku destinaciju Sharm El Sheikh. Iz sigurnosnih razloga valja izbjegavati i zapadni dio Egipta uz granicu s Libijom. Oprez se preporučuje i pri putovanju u Saudijsku Arabiju i Tursku, a pogotovo u središtima turskih gradova, gdje postoji opasnost da svako okupljanje ili prosvjedi, čak i oni mirotvorni, eskaliraju i pretvore se u sukobe i napade na zapadna diplomatska predstavništva. U slučaju izvanredne situacije, hrvatski državljani se mogu javiti konzularnom uredu, a postoji i dežurni telefon za hitne slučajeve izvan radnog vremena.

Što se tiče Jordana, preporučuje se izbjegavanje putovanja koja nisu nužna. "Preporučuje se izbjegavanje masovnih okupljanja građana", navodi se u uputi ministarstva. Stručnjaci za sigurnost inače upozoravaju da bi Jordan, sa svojom velikom palestinskom populacijom, mogao doživjeti povećanje prosvjeda koji osuđuju akcije Izraela u pojasu Gaze.

Poslali smo upit Ministarstvu vanjskih i europskih poslova o načinu na koji procjenjuje trenutačnu sigurnosnu situaciju na Bliskom istoku i izdaje najnovije preporuke za putovanja, a odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

Izrael definitivno nije sigurna destinacija

Što se tiče Izraela, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je posljednju preporuku objavilo 11. listopada kad je izričito navelo hrvatskim državljanima da izbjegavaju sva putovanja jer je zemlja proglasila ratno stanje te se očekuje daljnja eskalacija sukoba i moguće zatvaranje zračne luke u bilo kojem trenutku.

Zbog sigurnosnog stanja Hrvatska ne preporučuje putovanje na egipatski poluotok Sinaj koji se nalazi neposredno uz pogranično područje uz pojas Gaze. Iznimka su neposredni letovi u egipatsku turističku destinaciju Sharm el-Sheikh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 12:48