ANICA DJAMIĆ

Hrvatska veleposlanica u Ukrajini javila se iz skloništa: ‘Moje mjesto je ovdje, neću otići‘

Čuli smo detonacije. To nam je postalo sad već nešto svakodnevno, kazala je Anica Djamić

Anica Djamić, hrvatska veleposlanica u Ukrajini

 Screenshot

Hrvatska veleposlanica u Ukrajini Anica Djamić u HTV-ovu emisiju "Dobro jutro, Hrvatska" javila se iz skloništa u Kijevu. To je već četvrta noć u skloništima. Od sinoć do jutros četiri puta je oglašena uzbuna.

- Budući da dobivamo upozorenja kako postoji ozbiljna opasnost od napada, onda se građani pozivaju da ostanu u svojim kućama, a kada se oglase sirene silaze u skloništa. Skloništa su vrlo često obični podrumi, ali treba reći da je grad otvorio stanice metroa za potrebe skloništa, pa je ulaz u metro besplatan, kazala je veleposlanica Djamić.

- Čuli smo detonacije. To nam je postalo sad već nešto svakodnevno. Naravno da je onda pametnije ostati ondje gdje se osjećamo najzaštićenijima, izjavila je veleposlanica.

- Nema nam druge, postoji opasnost od napada. Gradski promet djelomično funkcionira. Uveden je policijski sat, koji je trajao duže od predviđenog, zbog rizika za stanovništvo, kazala je Djamić.

- Ulice su prazne, ali dućani se otvaraju kada prestane policijski sat. Uglanom veći. Na policama je ponuda slabija, pa pretpostavljam da je riječ o zalihama, rekla je veloposlanica.

Ono što je pomalo neobično, čak i u ovim uvjetima gradski trg u Kijevu je osvijetljen.

- Nema zamračenja u gradu, iako je nama u stanovima preporučeno da budemo u mraku. Internet radi zasad, potvrdila je Djamić.

Govoreći o hrvatskim državljanima u Ukrajini rekla je da je sada već teško govoriti o egzaktnim brojkama, odnosno koliko ih je točno tamo, zato što se često najavljuju odlasci, ali su zbog sigurnsnih razloga odlasci odgađani.

- Nastojimo sa svima biti u kontaktu. Što se tiče ukupne brojke, mogu raspolagati samo sa brojkama koje nam je dao UN, a oni procjenjuju da je oko 280.000 ljudi dosad napustilo Ukrajinu, kaže veleposlanica.

Upitana planira li i ona napustiti zemlju uskoro, Djamić nije imala dileme.

- Moje mjesto je ovdje, vidjet ćemo što će biti s odlaskom kad za to dođe vrijeme, zaključila je za HRT hrvatska veleposlanica u Ukrajini Anica Djamić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 11:09