DOGOVOR U BRUXELLESU

HRVATSKA VOJNO POMAŽE ZARAĆENU UKRAJINU Kijev kod nas šalje specijalce na ubrzane tečajeve

Kako Hrvatska nema opreme za donaciju koja im toliko treba, ponudili smo im posebnu obuku
 AFP

Pripadnici ukrajinske vojske mogli bi se obučavati u Hrvatskoj. Prema dostupnim informacijama na prošlotjednom ministarskom sastanku NATO-a u Bruxellesu kao jedan vid pomoći Ukrajini ministar obrane Kotromanović je prodložio moguću obuku časnika u našoj zemlji.

Riječ je o ubrzanim tečajevima u malim grupama za ukrajinske časnike. Oružane snage mogu ponuditi tečajeve za sve vrste obuke, a na ukrajinskoj strani je da kaže što žele. Je li to obuka za, primjerice, specijalne snage, inženjere ili pirotehničare.

Ukrajinski ministar obrane na sastanku se požalio kako je njihovoj vojsci potrebna sva moguća oprema, naoružanje, obuka vojnika. Kako Hrvatska u ovom trenutku nema mogućnosti donirati opremu ili naoružanje, obuka je jedini vid pomoći.

Osim Ukrajine, jedna od tema sastanka bili su vojni proračuni. Sjedinjene Američke Države već duže vrijeme traže da NATO članice svoje vojne proračune podignu na 2 posto BDP-a. Naime, vojni proračuni europskih članica već godinama padaju.

Ministar Kotromanović kolegama je objasnio kako je Hrvatska u prekomjernom deficitu i teško je očekivati povećanje izdvajanja za vojsku. No, pokušat će se zaustaviti padanje. To praktički znači da bi u sljedećem rebalansu državnog proračuna i u proračunu za 2015. godinu proračun ostao na istoj razini od 4,2 milijarde kuna odnosno 1,36 posto BDP-a.

U sljedećem razdoblju trebalo bi donjeti odluku hoće zrakoplovstvo s ruskih helikoptera prijeći na zapadnu tehnologiju. MORH već sada ima problema oko dijelova za remont jer već tri mjeseca dva kamiona s dijelovima ne mogu dobiti dozvolu za izlaz iz Ukrajine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 22:59