'SVI IMAMO ODGOVORNOST'

HRVATSKE I BOŠNJAČKE STRANKE IZ BiH NISU USPJELE POSTIĆI DOGOVOR OKO IZMJENA IZBORNOG ZAKONA Jedino su se dogovorili da će nastaviti pregovarati

Borjana Krišto
 Duje Klaric / HANZA MEDIA

Još jedan sastanak čelnika hrvatskih i bošnjačkih stranaka iz Bosne i Hercegovine sazvan s ciljem postizanja dogovora o izmjenama izbornog zakona u četvrtak je u Sarajevu okončan bez rješenja, a jedina suglasnost postignuta je o tome da će se pregovori nastaviti.

U pregovorima su ponovo sudjelovali čelnici ili visoki dužnosnici HDZ BiH, Stranke demokratske akcije (SDA), Socijaldemokratske partije (SDP BiH), Saveza za bolju budućnost (SBB) i Demokratske fronte (DF) a posrednici su opet bili američka veleposlanica u BiH Maureen Cormack i šef delegacije Europske unije u toj zemlji Lars-Gunnar Wigemark.

Zamjenica predsjednika HDZ BiH Borjana Krišto kazala je novinarima kako rješenja nema jer nema suglasnosti o tome što znači dosljedna provedba presude Ustavnog suda BiH koji je 2016. godine proglasio neustavnim odredbe izbornog zakona o načinu biranja zastupnika u Dom naroda paramenta Federacije BiH.

Bit je u tome da HDZ BiH inzistira da se presuda provede tako što će se ubuduće zastupnici u klubovima naroda birati iz onih županija u kojima je jedan narod u apsolutnoj ili relativnoj većini ali i da se načelo "legitimnog predstavljanja" naroda primjeni i na mehanizam biranja članova Predsjedništva BiH kao i da se pritom poštuju rezulati popisa iz 2013. a ne iz 1991. godine.

Na to pak ne pristaju ostale četiri stranke koje sudjeluju u pregovorima te inzistiraju na tome da se u Dom naroda FBiH i dalje bira barem po jedan zastupnik iz reda svakog konstitutivnog naroda iz svake županije ukoliko je takav izabran. Oni odbijaju u ovoj fazi pristati na raspravu o načinu biranja članova Predsjedništva BiH te inzistiraju na tome da se proporcionalna zastupljenost preračunava na temelju popisa stanovništva iz 1991. godine s obzirom da proces povratka prognanih i izbjeglih formalno još nije okončan.

Njihova je argumentacija kako to izijekom stoji u ustavu FBiH te se on mora poštovati bez obzira na pravorijek Ustvanog suda BiH u odnosu na državni izborni zakon.

"Ako dođemo do privremenih rješenja, dođemo a ako ne, Bože moj. Svi imamo odgovornost", kazala je Krišto dodajući kako međunatrodna zajednica snosi dio odgovornosti za sadašnje stanje jer su, kako tvrdi, rješenja koja je nametao visoki predstavnik i dovela do sadašnje konfuzije.

Glavni tajnik DF-a Zlatko Miletić potvrdio je kako su njegova stranka te SDA, SDP i SBB na istom stajalištu dok je samo HDZ BiH protiv njega pa je to razlog neuspjeha pregovora koji se vode već mjesecima.

"Ako bi ispoštovali zahtjeve HDZ BiH kršili bi odredbe ustava Federacije BiH", upozorio je Miletić.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić ocijenio je kako se u četvrtak zapravo nije dogodilo ništa novo, jer su svi ostali na poznatim stajalištima.

Na pitanje ima li kakvog roka za dogovor s obzirom da su izbori zakazani za 7. listopada Nikšić je odgovorio kako roka zapravo nema, a novi sastanak uslijedit će kada stranačke čelnike pozovu predstavnici međunarodne zajednice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:46