DRAGAN ČOVIĆ

HRVATSKI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BiH OTKRIO KOJI JE NJEGOV 'PLAN B' ZA IZBORE 'Prisiljeni smo mobilizirati se'

Dragan Čović
 Ronald Goršić / CROPIX

Hrvatski član BiH Predsjedništva Dragan Čović, koji je i predsjednik HDZ-a BiH, ocijenio je u četvrtak kako plan B, koji je nedavno spomenuo nakon neusvajanja izmjena Izbornog zakona, predstavlja najavu okupljanja hrvatskih stranaka unutar Hrvatskog narodnog sabora (HNS) te mobiliziranje hrvatskih birača kako bi spriječili mogućnost da bošnjačke stranke preglasaju Hrvate na jesenskim izborima.

"Ne želimo razvodnjavanje glasova na državnoj razini. Tko bude kandidat stranaka HNS-a za člana Predsjedništva taj će sigurno pobijediti u izbornoj utrci. To je taj plan B", rekao je Čović u intervjuu za mostarski portal Dnevnik.

Pojasnio je kako su Hrvati zbog odredbi Izbornog zakona prisiljeni mobilizirati se za svake izbore kako ih brojniji Bošnjaci ne bi preglasavali.

"Hrvate se stalno zbija da budu zajedno, jer ako nisu zajedno, onda će im netko drugi nametnuti političke predstavnike. Hrvati su danas do kraja izloženi dobroj volji Bošnjaka", dodao je hrvatski član BiH Predsjedništva.

Po njegovim riječima da su se dogodile promjene Izbornog zakona, Hrvati bi dobili mogućnost razviti politički pluralizam.

Govoreći o odnosu bošnjačkih stranaka prema BiH i Hrvatima, hrvatski član BiH Predsjedništva ocijenio je kako imaju najveću odgovornost prema državi BiH.

"Ogromna je odgovornost na Bošnjacima da razumiju da u BiH imamo tri konstitutivna naroda i da ovo nikad neće biti klasična građanska država", dodao je.

Upitan hoće li ponovno biti kandidat za hrvatskog člana BiH Predsjedništva, Čović je odgovorio kako će odluku o tome stranačka tijela HDZ-a BiH donijeti potkraj sljedećeg tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. studeni 2021 06:49