KOORDINIRANO DJELOVANJE

HRVATSKI EUROPARLAMENTARAC TOMISLAV SOKOL 'Proizvodnju lijekova treba vratiti u Europu, EU se previše oslanja na svoje međunarodne partnere'

 Biljana Blivajs / CROPIX

Potrebno je vratiti proizvodnju lijekova u EU kako Unija ne bi ovisila o drugima, poručio je hrvatski europarlamentarac Tomislav Sokol i najavio da će Europski parlament pozvati Komisiju da osigura "europski suverenitet" u proizvodnji lijekova.

Član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta, Tomislav Sokol, najavio je da će eurozastupnici pozvati Europsku komisiju na koordinirano djelovanje kako bi se osigurao europski suverenitet u proizvodnji i opskrbi lijekovima.

Kina je glavni svjetski dobavljač aktivnih djelatnih tvari, potrebnih za proizvodnju brojnih lijekova, te je čak, prema procjenama, 80 posto sastojaka za proizvodnju antibiotika proizvedeno u Kini, dok je Indija najveći proizvođač generičkih lijekova, a početkom mjeseca ograničila je izvoz 26 aktivnih tvari i lijekova, navodi se u priopćenju ureda zastupnika Tomislava Sokola.

„Sve ovo ukazuje da se Europska unija u proizvodnji lijekova ili barem aktivnih tvari za proizvodnju lijekova previše oslanja na svoje međunarodne partnere", kazao je Tomislav Sokol (HDZ/EPP).

Sokol navodi da će Europski parlament pozvati Europsku komisiju na "koordinirano djelovanje" za "europski suverenitet" u proizvodnji i opskrbi lijekovima.

"Radi se o dugogodišnjem problemu koji nije nastao pojavom 'koronavirusa', ali je sad pravi trenutak da promijenimo europsku politiku i osiguramo europski suverenitet u proizvodnji lijekova. Vrijeme je da se proizvodnja vrati kod nas“, pojasnio je Sokol.

Europska je unija najveći izvornik farmaceutskih proizvoda, a sve države članice EU-a 2019. suočile su se s problemom nestašice lijekova i to ponajviše lijekova za respiratorni, kardiovaskularni i središnji živčani sustav, pokazalo je istraživanje Farmaceutskog udruženja Europske unije, stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:32