TAJNI KANALI

HRVATSKI GENERAL BIO GOLUB PISMONOŠA U HAAGU Šešelj otkrio tko je prenosio poruke Miloševiću

Šešelju i Miloševiću je bio zabranjen svaki kontakt, pa im je pomogao hrvatski general
Serbian nationalist politician Vojislav Seselj addresses supporters during an anti-government rally in Belgrade on November 15, 2014. Seselj is spearheading an anti-government rally but as he fights cancer and awaits judgement on war crimes charges, he is as beleaguered as his once formidable party. AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
 ANDREJ ISAKOVIC

Optuženi ratni zločinac Vojislav Šešelj je otkrio kao mu je u komuninicranju sa Slobodanom Miloševićem pomagao hrvatski general Mladen Naletilić Tuta koji je također bio na izdržavanju zatvorske kazne u u Scheveningenu.

Šešelju i Miloševiću je, naime, bio zabranjen svaki kontakt, pa je bivši sprski predsjednik poruke šefu radikala slao preko 'goluba pismonoše' Naletilića Tute.

Iako je zapovjednik kažnjeničke bojne Mladen Naletilić Tuta slovio za vođu jedne od najokrutnijih jedinica HVO-a, i bio u Haagu na izdržavanju 20-godišnje kazne zbog ratnih zločina nad Bošnjacima na području Jablanice i Mostara - on je paradoksalno, bio i najbolji haški prijatelj Slobodana Miloševića.

Međusobno su se, prenosi Kurir , oslovljavali sa 'predsjedniče' i 'generale'.

Milošević je tako preko Tute uspijevao održavati komunikaciju sa Šešeljom i u vremena kada im je komunikacija bila potpuno zabranjena.

'Rijetko smo se sretali jer smo imali apsolutnu zabranu susreta. Uprava zatvora je to uvela. Osnovni kontakt nam je bio, iznenadićete se kad vam kažem, Mladen Naletilić Tuta. Bio je u dobrim odnosima s Miloševićem, a mene su, kad sam došao, smjestili na kat na kojem je on bio. Više puta mi je Milošević preko njega slao pismene poruke i ja sam odgovarao na njih - rekao je Šešelj u emisiji 'Ćirilica' na srpskoj TV Hepi.

'Kad je Milošević umro, Tuta je poslao oba svoja sina na njegovu sahranu u Požarevac. Potpisao se na čitulju. Čitulju su dali čak i Markač, Gotovina... Ja sam to organizirao i na spisak stavio samo Srbe, a Hrvatima sam rekao: „Vi ako hoćete, izvolite, dobrodošli ste, ako ne, neće vam niko zamjeriti.“ Sa mnom na spratu bili su Dario Kordić, Štela i Ivo Rajić, ali oni nisu hteli potpisati. Tuta je odmah dopisao, Paško Ljubičić i Gotovina... Telefonom sam onda izdiktirao spisak suradnicima iz SRS i dao nalog da se objavi u Politici'

Šešelj se nakon gostovanja u emisiji na Twitteru našao pod paljbom optužbi zbog pozitivnog tona u kojem je govorio o Mladeneu Naletiliću Tuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 12:48