RADIO JE U REAL MADRIDU

Hrvatski liječnik Mihić na čelu prvog Kongresa medicine i primijenjenih znanosti u sportu

Španjolski nogometni velikan Real Madrid će pod vodstvom svog direktora liječničke službe, hrvatskog doktora Nike Mihića u ožujku organizirati prvi Kongres medicine i primijenjenih znanosti u sportu u Madridu.

Na tom kongresu će profesionalci iz sportske medicine iz Europe, Sjedinjenih Američkih Država i Kine govoriti o raznim aspektima važnima za sportaše, od operacijskih zahvata tijekom ozljeda mišića, preko kvalitete sna, do rekuperiranja nogometaša nakon utakmica.

Mihić je od ljeta 2017. godine šef liječničke službe Real Madrida pa će on organizirati događaj u kongresnoj dvorani Teatro de Goya od 27. do 29. ožujka. Prije dolaska u klub radio je u Madridu u lancu bolnica HM Hospitales odakle ga je povukao klupski predsjednik Florentino Perez.

Mihić će ujedno biti jedan od glavnih govornika. Njegovo izlaganje će biti o pregledu sportaša budući da su pod njegovim nadzorom zadnjih godina bile neke od najvećih nogometnih zvijezda poput Luke Modrića, Garetha Balea i Cristiana Ronalda i košarkaških kao što su Sergio Llull i Luka Dončić.

Aktualna nogometna momčad jedna je od najtrofejnijih u 118 godina dugoj povijesti kluba budući da je tri godine zaredom, od 2016. do 2018., osvojila Ligu prvaka i Svjetsko klupsko prvenstvo.

Na kongresu će govoriti Gregory Dupont, kondicijski trener prve momčadi Real Madrida s iskustvom rada na sveučilištu u Liverpoolu te u Francuskom nogometnom savezu, Lilleu i Celticu. Bit će ondje i fizioterapeut "kraljevskog kluba" koji je ove sezone dva puta posebno radio sa 34-godišnjim Modrićem, kapetanom hrvatske reprezentacije, tijekom njegovih ozljeda.

O zdravlju sportaša će izlaganje imati doktor Aaron Baggish s medicinskog fakulteta na američkom Sveučilištu Harvard. Nekadašnji ruski hokejaš Vjačeslav Fetisov, bivši ruski ministar sporta, pričat će o elitnim sportašima i liječničkim službama dok će kineska profesorica sportske medicine Zhengzhen Wang govoriti o konceptu "vježbanje je lijek".

Na kongresu će biti riječi o prehrani sportaša, treninzima, utjecaju fizičkog napora, te zdravlju nogometašica.

Real Madrid je 13 puta bio prvak Europe u nogometu i 10 puta u košarci, a kongres je dio njegovog novog projekta širenja djelovanja nazvanog "Real Madrid Next".

"To je marka pod kojom ćemo razvijati inovativne projekte Real Madrida, sa start-up kompanijama i drugim poduzećima. Cilj nam je nastaviti predvoditi industriju sporta, kako na njenom strogo sportskom planu tako i društvenom te ekonomskom", priopćio je klub.

Real Madrid Next se temelji na šest područja: e-zdravstvo, izvedba, uključivanje navijača, audiovizualni sadržaji, cyber-sigurnost te tehnološka i društvena infrastruktura.

Kongres medicine i primijenjenih znanosti u sportu, u sklopu područja e-zdravstvo, prvi je projekt kojim se u klubu nadaju širenju globalnog utjecaja i prihoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:26