IVAN SABOLIĆ

HRVATSKI VELEPOSLANIK U BiH 'Hercegovina se uspješno nosi s epidemijom, traži se rješenje za socijalne i gospodarske probleme'

 Jakov Prkić / CROPIX

Hrvatski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Ivan Sabolić posjetio je dvije hercegovačke županije u kojima su žarišta epidemije prouzročene koronavirusom te je u srijedu za Hinu ocijenio da lokalne vlasti kontroliraju stanje i uspješno se nose sa sadašnjom krizom.

"Svi su se izjasnili da drže stanje pod kontrolom, no istodobno tragaju za načinima kako riješiti socijalne i gospodarske probleme koji ih tek čekaju", kazao je Sabolić dodajući kako je u Hercegovinu otputovao da bi lokalnim vlastima dao potporu u suočavanju sa sadašnjom krizom izazvanom epidemijom koronavirusa.

Hrvatski je veleposlanik obišao Hercegovačko-neretvansku i Zapadno-hercegovačku županiju i razgovarao s lokalnim dužnosnicima o mjerama koje poduzimaju i pomoći koja im je potrebna. Upravo u nekima od tamošnjih općina s hrvatskom većinom je zabilježen najveći broj zaraženih osoba u Federaciji BiH.

Na prvom je mjestu Čitluk u kojemu je do srijede potvrđeno 95 slučajeva zaraze, u Mostaru ih je 65, a u Širokom Brijegu 57.

Najveći teret u postupku identificiranja zaraženih na ovom području te skrbi o njihovom zdravlju nosi Sveučilišna klinička bolnica u Mostaru.

Njen ravnatelj Ante Kvesić je veleposlaniku Saboliću prenio zahvalnost na nedavnoj odluci hrvatske vlade da rad ove bolnice pomogne dodatnim financijskim sredstvima od 43 milijuna kuna.

"Ova nam je pomoć došla u pravom trenutku", kazao je Kvesić, dok je predsjednik vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg podsjetio kako mostarska bolnica skrbi o pacijentima iz tri županije s hrvatskom većinom pa je njezina uloga iznimno važna.

Hrvatska pomaže djelovanje osam domova zdravlja u dijelovima BiH s većinskim hrvatskim stanovništvom te sufinancira rad četiri bolnice, a osim mostarske tu su i bolnice u Novoj Biloj kod Viteza te u Jajcu i Orašju.

Hrvatska je vlada tako zbog krize prouzročene koronavirisom hitno intervenirala osiguravajući pomoć od 100 tisuća kuna domu zdravlja u Posušju, čiji se načelnik Branko Bago na tome također zahvalio Saboliću.

"Donirana sredstva od iznimnog su značaja našem Domu zdravlja kako bi se i dalje uspješno nosio s ovom krizom", kazao je Bago.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 12:55