VELIKA ŠKRTICA

Hrvatskim susjedima prekipjelo, kolektivno tuže četiri najveća telekoma: ‘Masovno nas varaju!‘

Tužbi se mogu pridružiti korisnici kojima je operater u zadnjih pet godina barem jednom mijenjao odredbe ugovora
 Facebook/Zveza potrošnikov Slovenije

Slovenski potrošači smatraju da ih četiri najveća telekoma varaju zbog čega su ih odlučili odvući na sud.

Upravo ovih dana, na inicijativu Slovenskog udruženja malih dioničara te uz potporu Zveze potrošnikov Slovenije, udruge pozivaju potrošače da im se pridruže u kolektivnoj tužbi protiv A1, Telemacha, Telekoma i T-2, zbog činjenice da neopravdano svojim korisnicima mijenjaju odredbe ugovora te zanemaruju stajalište Suda Europske Unije o uvjetima pod kojima to smiju činiti.

Udruge zasad pozivaju sve one potrošače koji imaju ugovornu obvezu ili koriste neki od paketa kod jednog od četiri najveća teleoperatera posljednjih pet godina da pristupe kolektivnoj tužbi, i to nakon što je, tvrde, propao pokušaj mirnog rješavanja spora sa sva četiri subjekta.

Kako navode na svojim stranicama, svi takvi potrošači s teleoperaterima su sklopili standardne ugovore prema kojima korisnici nemaju nikakvog utjecaja na mogućnost izmjena uvjeta, a operateri su pritom zlorabili svoj položaj na način da u ugovore nisu unijeli odgovarajuće odredbe kojima uređuju prava i obveze u slučaju promjena uvjeta.

Dobra vjera

Odnosno, operateri su si omogućili zadržavanje prava na jednostrane izmjene svih ugovornih obveza, bez jasno definiranih razloga i metodologije promjene, uz izliku da potrošačima u takvim slučajevima nude mogućnost raskida ugovora koja, tvrde udruge, ne bi smjela zamijeniti transparentno izvještavanja potrošača.

Naime, to proizlazi iz stava Suda EU u jednom slučaju iz 2011. godine, a na kojega se pozivaju inicijatori spora.

U tom predmetu, pojašnjavaju, Sud je zauzeo jasan stav da operateri jednostrane promjene cijena moraju regulirati na način da ta promjena bude u skladu sa "zahtjevima dobre vjere, ravnoteže i transparentnosti".

"To znači da pružatelj usluge mora jasno navesti razlog i način promjene cijene kako bi potrošač mogao predvidjeti moguće promjene na temelju razumljivih kriterija te da mu mora dati mogućnost raskida ugovora.

Pritom je važno da mogućnost odustajanja od ugovora ne zamijenjuje zahtjev za prethodnom transparentnom naznakom razloga i promjena cijene", pojašnjavaju iz Udruge malih dioničara te potrošače savjetuju da se pridruže tužbi jer, prema njihovom mišljenju, imaju pravo tražiti povrat cjelokupne razlike između prvotno ugovorene cijene i cijene koju su platili temeljem naknadnih jednostranih povećanja cijena.

image

Kampanja za kolektivnu tužbu protiv slovenskih teleoperatera. Izvor: Zveza potrošnikov Slovenije

Sve zainteresirane potrošače u kolektivnoj će tužbi zastupati upravo udruga malih dioničara koja je kao pravna, ali neprofitna osoba ovlaštena za podizanje kolektivnih postupaka te ima, tvrdi, bogato iskustvo u zastupanju interesa masovno oštećenih osoba.

Ništa ne plaćaju

Zanimljivo je kako potrošači pritom neće imati nikakav financijski trošak jer se na podmirenje svih takvih izdataka obvezali odvjetnički ured Jereb te odvjetnički ured Titan, što znači da će ta dva društva podmiriti i sve troškove nastale u slučaju eventualnog neuspjeha spora.

"U slučaju uspjeha dva odvjetnička društva imaju pravo na nagradu u visini od 30 posto dosuđenog iznosa od strane suda. U tom se slučaju navedeni udio izračunava samo iz stvarno izvršenih plaćanja.

U slučaju uspjeha, nagrada odvjetničkog ureda isplaćuje se izravno iz dosuđenog iznosa te oštećenici ne trebaju ništa plaćati izravno odvjetničkom društvu ili VZMD-u, niti će od njih nikada biti tražena isplata u zamjenu za isplatu odštete", pojašnjava se na stranici potrošačke udruge te Udruge malih dioničara koja dodaje kako se na ovaj oblik angažmana odvažila upravo iz razloga kako potrošači ne bi bili izloženi nikakvim financijskim troškovima već eventualno dobitku, u slučaju da njihova tužba bude rješena u korist građana.


Imate prijedlog za Veliku škrticu?

Pišite na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Uključite se u Facebook grupu Velika škrtica, povežite se s najvećom zajednicom potrošača i saznajte odgovore na sva pitanja o kojima drugi šute

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 22:20