PROBLEM MANJINA

Hrvatsko nacionalno vijeće traži zajamčene mandate, srbijanska ministrica kaže da nije nadležna

Vodstvo hrvatske manjine gotovo dva desetljeća traži da Srbija realizira Međudržavni sporazum o međusobnoj zaštiti nacionalnih manjina
Jasna Vojnić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji 
 
 Goran Mehkek/Cropix

Srbijanska ministrica za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić izjavila je u Subotici da pitanje izravne zastupljenosti hrvatske manjine u predstavničkim tijelima nije u njenoj nadležnosti, te da ona jedino može pokrenuti dijalog o toj temi, odgovarajući tako na pozive Hrvatskog nacionalnog vijeća.

„Izmjene i dopune zakona o izborima nažalost nisu u nadležnosti našega ministarstva. Ono što možemo je da otvorimo prostor za dijalog svih zainteresiranih strana“, navela je među ostalim ministrica Čomić poslije razgovora s vodstvom Hrvatskog nacionalnoga vijeća (HNV).

Dodala kako zbog toga neće biti predlagači takve izmjene zakona o izborima, ali da će biti pomagači da se nađe najbolje rješenje.

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić u izjavi novinarima potvrdila je kako je to bila najvažnija točka razgovora s predstavnicima Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

„Naglasili smo kako ja za nas ključno pitanje zastupljenost Hrvata i provođenje točke 9 bilateralnog sporazuma o zaštiti manjine Hrvatske i Srbije“, navela je ona.

Dodala je kako su za Hrvate u Srbiji važna i pitanja zastupljenosti u javnom sektoru, popis stanovništva, financiranje rada Vijeća, te osnivanja Hrvatskog školskog centra.

„Dobili smo uvjeravanja kako će se ministrica pozabaviti tim pitanjima i da će ona u skoroj budućnosti biti riješena“, rekla je Jasna Vojnić.

Vodstvo hrvatske manjine gotovo dva desetljeća traži da Srbija realizira Međudržavni sporazum o međusobnoj zaštiti nacionalnih manjina iz 2004. godine.

Inzistira se na primjeni točke 9, koja se odnosi na uvođenje instituta zajamčenih mandata u zastupničkim tijelima na lokalnoj, pokrajinskoj i republičkoj razini, po uzoru na rješenja koja postoje za srpsku manjinu u Hrvatskoj.

Taj je zahtjev stalno u vrhu liste otvorenih pitanja u odnosima Srbije i Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:38