KOTRLJA SE NOVA AFERA

HRVATSKOJ, SRBIJI I BiHOTIŠLO 50 MILIJUNA EURAMITA? Siemens pod istragom

Austrijsko tužiteljstvo pokrenulo je istragu protiv Siemensa zbog sumnji da su podmićivali državne službenike u zemljama Jugoistočne Europe, među kojima je i Hrvatska, kako bi dobili unosne poslove na javnim natječajima.

Istražitelji sumnjaju da je Siemens posljednjih godina dao 50 milijuna eura mita, a uz Hrvatsku, pod istragom su se našli i državni službenici u Srbiji, BiH te Bugarskoj.

Put novca

Prema detaljima iz istrage koja je počela još 2008., mito je od 2000. do 2007. isplaćivano preko ugovora za usluge savjetovanja, za koje tužiteljstvo smatra da su fiktivni. Siemensu se stoga na teret stavlja utaja poreza, a zasad su na popisu osumnjičenika četvorica bivših menadžera tvrtke za koje se sumnja da su sudjelovali u podmićivanju i pronevjeri, ali u statusu osumnjičenika nalazi se i tvrtka Siemens Österreich.

Tijek novca kretao je, sumnjaju istražitelji, iz matice u Münchenu, gdje je podizana gotovina na “cash desku”. Potom bi se put novca iznimno zakomplicirao. Pronađeni su tajni računi u Lihtenštajnu, na Cipru i u Švicarskoj, pri čemu Švicarci istražiteljima još nisu prenijeli sve podatke.

Naime, razdoblje za podnošenje prigovora na postupak otkrivanja bankarske tajne u ovom slušaju još nije prošlo. U istrazi je saslušan velik broj osoba, među kojima je “prva među jednakima” svakako Brigitte Ederer, nekadašnja austrijska političarka i šefica Siemensa u kritičnom razdoblju, ali i supruga Hannesa Swobode, izvjestitelja za Hrvatsku u EU parlamentu.

- Ja sam ja, a moja supruga je moja supruga, kratko je rekao Swoboda i nije htio komentirati slučaj.

Suradnja s DORH-om

Iako su saslušanja privedena kraju, istražitelji još nisu vidjeli što su rekli svjedoci ispitani u Hrvatskoj. Naime, prema pisanju lista Der Standard, iako su od tih razgovora u Hrvatskoj te BiH prošla već dva tjedna, austrijsko pravosuđe još čeka na prijevode zapisnika.

Kada kriminalisti budu imali kompletirano izvješće, a očekuje se da to neće biti prije jeseni, odlučit će se o podizanju eventualne optužnice. U bečkom Državnom odvjetništvu za borbu protiv korupcije potvrdili su samo da su surađivali sa svim pravosudnim tijelima u državama koje su obuhvaćene istragom. U DORH-u su neslužbeno potvrdili da surađuju s austrijskim kolegama, ali nam zbog tajnosti istrage ništa detaljnije nisu htjeli reći.

Niz skandala

I u hrvatskoj podružnici Siemens slično su odgovorili:

- Istrage se odnose se na radnje iz prošlosti. Siemens u potpunosti surađuje s nadležnim tijelima - kratko su poručili.

Ovo nije prvi korupcijski skandal koji potresa Siemens. Njemački elektronički gigant isplatio je do sada oko 2,5 milijarde eura kazni zbog slučajeva mita i korupcije u SAD-u, Njemačkoj i Grčkoj. Najteži slučaj bio je onaj u Grčkoj gdje je od 2010. do 2011. provedena parlamentarna istraga u kojoj je utvrđeno da su zbog koruptivnih radnji Siemensa od 1997. do 2002. grčki porezni obveznici bili oštećeni za čak dvije milijarde eura. Dvojica ministara priznala su da su primila mito od Siemensa.

Isplata grčkoj vladi

Siemens je 2012. s grčkom vladom dogovorio isplatu kompenzacije u iznosu od 270 milijuna eura. Prije dvije godine otvorena je istraga protiv Siemensovih bivših suradnika zbog sumnji da su dogovorili plaćanje mita za jedan posao u Kuvajtu, no novac nije isplaćen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:23