PRIRODNA KATASTROFA

Hrvatsku je pogodio vrući val, ali njih je El Niño bacio u očaj: ‘Molim vas, tuširajte se sa partnerima...‘

Po prvi put u 40 godina, jaka suša natjerala je Bogotu da ograniči vodu iz slavine. Klimatski fenomen bacio je grad na koljena
 Daniel Munoz/Afp

- Nemojmo gubiti ni kap vode u Bogoti, tuširajte se sa svojim partnerima! - kazao je gradonačelnik Carlos Fernardo Galan na konferenciji za novinare, dodajući da će im to jedino pomoći da se bore s ovom kriznom situacijom, piše Associated Press.

Po prvi puta u 40 godina, jaka suša natjerala je Bogotu da počne ograničavati vodu iz slavine. Klimatski fenomen „El Niño” bacio je ovaj prostor na koljena, zbog visokih temperatura i nedostatka oborina suočeni su sa strogim ograničenjima, piše CNN.

Mjere su dio kriznog plana kojeg su uveli kolumbijska vlada i gradonačelnik grada nakon što su spremnici vode dosegli „povijesno niske razine”. Spremnici Chuza i San Rafael, dijelovi sustava Chingaza koji osigurava 70 % pitke vode u gradu, posebno su kritično prazni, navode lokalne vlasti.

El Niño je prirodna klimatska pojava koja utječe na vrijeme diljem svijeta. Kolumbiji je donio ekstremno visoke temperature i veliki manjak oborina.

Nije neuobičajeno da se gradovi Latinske Amerike suočavaju s problemom vode, ali je ovo prvi put u povijesti da je Bogotá morala primjeniti mjere ograničavanja. Mexico City također bi mogao biti na rubu da ostane bez vode, budući da kombinacija klimatskih promjena, El Niña, geografije i brzog urbanog razvoja stavlja ogroman pritisak na njegove resurse.

Smještena na planinskoj visoravni, Bogotá je jedan od najviših gradova na svijetu, na više od 2600 metara nadmorske visine. Na istoku su vrhovi Anda, na zapadu bujna dolina kroz koju teče Magdalena, najveća kolumbijska rijeka i vitalni izvor vode.

Profesor ekologije Armando Sarmiento, kazao je kako se Bogotá razlikuje od ostalih gradova: - Bogotá ovisi o kiši te je to čini posebno osjetljivom na sušu.

Kako globalno zatopljenje uzrokuje ekstremne vremenske uvjete, kao što su toplinski valovi i suše, stručnjaci upozoravaju da će se opterećenje gradskih vodovodnih sustava samo povećavati. U politički podijeljenoj zemlji kao što je Kolumbija, hitnost rješavanja El Niña rijetka je točka konsenzusa. Vlada je u siječnju izdala dekret o prirodnoj katastrofi kako bi mobilizirala resurse u nastojanju da se bori protiv njezinih razornih učinaka, uključujući i nedostatak vode.

Kolumbijska ministrica okoliša Susana Muhamad pozvala je gradske vlasti da izrade dugoročne planove za sve manje zalihe vode. Vlada želi osigurati kontinuiranu opskrbu škola i bolnica, a autopraonice će vjerojatno biti najviše pogođene.

Ekolozi navode da, iako je teško predvidjeti kako će se klima ponašati u nadolazećim godinama, i grad i država moraju biti bolje pripremljeni za buduće krize: - U ovakvim trenucima svi se usredotočuju samo na osobnu upotrebu, poput ograničavanja tuširanja, ali problem je puno veći, moramo promisliti o našoj upotrebi vode kao društvo u cjelini, navodi Sarmiento.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:14