AKCIJA ‘TIHA NOĆ‘

Htjeli izvesti državni udar u Njemačkoj: Svi su ostali u šoku kad su saznali tko je ‘mozak‘ operacije

Planirali su prekinuti opskrbu strujom, ali i oteti ministra zdravstva zbog mjera protiv pandemije

Akcija uhićenja pripadnika pokreta ‘Građani Reicha‘/Arhivska fotografija

 Fricke/AFP

Članovi ultradesne skupine predvođeni 75-godišnjom umirovljenicom suočavaju se s optužbama za veleizdaju zbog navodnog planiranja otmice njemačkog ministra zdravstva i rušenja vlade. Glavno državno tužiteljstvo u Karlsruheu podiglo je u ponedjeljak optužnicu protiv petero pripadnika pokreta Građani Reicha zbog pripremanja terorističkih napada i pokušaja otmice ministra zdravstva Karla Lauterbacha.

"Optužene terete da su se u siječnju 2022. udružili u terorističku organizaciju s ciljem izvršenja napada na objekte u Njemačkoj, širenja straha i izazivanja stanja koje bi nalikovalo građanskom ratu", stoji u optužnici glavnog državnog tužiteljstva.

Identificirana samo kao Elisabeth R., u skladu s njemačkim pravnim sustavom, 75-godišnja evangelička teologinja i umirovljena pastorica i učiteljica iz istočne države Saske osumnjičena je da je bila "mozak operacije". Ona i još četvero njemačkih državljana namjeravali su sabotirati njemačku električnu mrežu i prekinuti opskrbu strujom kako bi proizveli uvjete nalik građanskom ratu.

Akcija ‘Tiha noć‘

Akciju nazvanu "Tiha noć" izveli bi koristeći se grafitnom bombom postavljenom u trafostanicu koja bi izazvala lančanu reakciju diljem zemlje. U kaosu koji bi nastao članovi skupine izveli bi državni udar. Glavna meta bio je njemački ministar zdravstva - "središnji neprijatelj" krajnje desničarskih krugova u zemlji zbog strogih mjera koje je uveo u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Desničarska skupina planirala je ubiti ministrove tjelohranitelje i oteti Lauterbacha. Glumac bi bio angažiran da glumi kancelara Olafa Scholza ili predsjednika Franka-Waltera Steinmeiera te bi u televizijskom obraćanju naciji priopćio da je vlada svrgnuta i da je Ustav iz 1871., godine ujedinjenja Njemačke pod pruskom vlašću, ponovno uspostavljen. Zatim bi se održala "konstitutivna skupština", na kojoj bi imenovali vođu.

Elisabeth R., koju su njemački mediji prozvali Terror-Oma (Teror-baka), uhićena je 14. listopada u Saskoj zbog navodnog planiranja poticanja građanskog rata i vraćanja pruske monarhije. Nakon uhićenja u listopadu njezini su susjedi izjavili za Bild da se uglavnom držala povučeno.

"Rijetko sam je viđao. Navečer je znala raditi u vrtu s čeonom lampom", rekao je mještanin gradića Flöha Alexander Moose. No, dok se Elisabeth svojim susjedima činila kao povučena čudakinja, bila je vrlo prisutna na internetu. Elisabeth R. bila je članica tzv. Građana Reicha, mreže njemačkih monarhista koji ne priznaju postojanje Savezne Republike Njemačke i njezinih institucija.

image
Fricke/Afp

Cilj ove skupine je rušenje demokratskog poretka SR Njemačke i uspostavljanje autoritativnog režima po uzoru na Njemačko Carstvo. Njemački T-Online saznaje kako su mnogi u tim krugovima bili svjesni urote i aktivno su je obeshrabrivali, ali "grofica", kako su prozvali Elisabeth, svejedno je nastavila s planom. Bild izvještava da su neuobičajeni pamfleti, koje je radikalna umirovljenica objavljivala na internetu, doveli do toga da joj se ukine mirovina.

U pamfletima piše o "tsunamiju tražitelja azila", "silovanju i klanju" i "tajnom preoblikovanju moždanih struktura" kroz "rodnu ideologiju, digitalizaciju i 5G". Također je opširno pisala o tome da su Versailleski ugovor i Weimarski ustav nezakoniti te da je Njemačka još uvijek monarhija. U obrazloženju ukidanja mirovine navodi se kako je R. "u svojoj mirovini aktivno djelovala protiv slobodnog demokratskog poretka u smislu temeljnog zakona".

Elisabeth R. i još četiri muškarca uhićeni su tijekom prošle godine na različitim lokacijama u Njemačkoj.

Putin kao novi vođa njemačkog Reicha

Policija je pronašla kalašnjikov i nacističku SS uniformu u jednoj od kuća osumnjičenika - Svena B. - 54-godišnjeg računovođe koji je bio pripadnik istočnonjemačke vojske. Sven je dao opširno priznanje, rekavši kako je vjerovao da će dijelovi policije i oružanih snaga Bundeswehra podržati urotu te je planirao zatražiti odobrenje ruskog predsjednika Vladimira Putina za "novu vladu njemačkog Reicha".

Njegov odvjetnik rekao je da Sven B. ne zna je li ruska vlada bila obaviještena o planu. Ostali članovi imenovani su kao Michael H., Thomas K. i Thomas O. Imali su različite zadatke, uključujući nabavu oružja i eksploziva iz bivše Jugoslavije i regrutiranje novih članova. Zaplet je otkriven nakon što su pokušali kupiti oružje od policajca na tajnom zadatku. Elisabeth R. optužena je da je idejni i organizacijski vođa te da je ostalim članovima dala rokove za nabavu eksploziva i oružja, tvrde tužitelji.

Njemački Savezni ured za zaštitu ustava procjenjuje da je 2022. godine u Njemačkoj bilo 23.000 pripadnika tzv. Građana Reicha, u odnosu na 21.000 godinu dana prije. Njih 2100 smatraju potencijalno nasilnima.

Holger Schmidt, stručnjak za terorizam, izjavio je za njemačku televiziju da postojanje online grupa koje su izrazile želju da svrgnu njemačku vladu nije neobično, ali da najčešće nemaju stvarnu namjeru provesti svoje planove u djelo. "Ali, s ovom skupinom, istražitelji ozbiljno shvaćaju njihove prijetnje, posebno nakon što je otkriveno da su posjedovali vatreno oružje i pokušavali se domoći eksplozivnog materijala", rekao je Schmidt za ARD.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:10