PUTINOVA OSVETA

‘Htjeli su me isjeckati‘: Ispred stana su ga izudarali čekićem, večer prije izgovorio je kobnu rečenicu

"Ključni rizik za ruske antiratne disidente je - sve će nas pobiti. To je više nego očito"

Leonid Volkov, suradnik Alekseja Nvaljnog nakon napada 

 Twitter/

"Htjeli su od mene napraviti kotlet", kazao je litvanskim medijima ruski građanski oporbeni političar Leonid Volkov, suradnik nedavno u zatvoru u Sibiru umrlog "prvog disidenta Rusije" Alekseja Navaljnog. Volkova su nepoznate osobe (ili osoba) napale i istukle čekićima pred njegovim stanom u Vilniusu u ulici Žuvedru, koja se nalazi na periferiji glavnog grada. Naime, Volkov je, kaže, vidio jednog napadača, dok njegova supruga kaže da je, iz prozora njihova stana, vidjela još jednog.

Leonid Volkov, inače IT stručnjak i bivši predsjednik Antikorupcijske udruge Navaljnog, koji je zbog svojih stavova još 2019. godine morao napustiti Rusiju, za neovisni portal Meduza kaže da je napad bio "gangsterski pozdrav od Vladimira Putina iz gangsterskog Sankt-Peterburga". Istragu provodi protuteroristički odjel litvanske policije.

U Rusiji je tada bila podignuta optužnica protiv njega, a Rusija traži njegovo izručenje pod optužbom da je "pozivao maloljetnike na neodobreni prosvjed". Zanimljivo je da je samo večer prije brutalnog napada Volkov u intervjuu za Meduzu izgovorio proročansku i kobnu rečenicu: "Ključni rizik za ruske antiratne disidente je - sve će nas pobiti. To je više nego očito." Mislio je pritom na Putinove ubojice iz GRU-a i FSB-a koji su se izgleda razmiljeli po Europi u potrazi za protivnicima režima.

‘Htjeli su me isjeckati‘

Suradnik Alekseja Navaljnog, koji je prije nekih mjesec dana umro pod nerazjašnjenim okolnostima, zadobio je teške ozljede - slomljena mu je ruka, zadobio je više teških udaraca u lice, a i vid mu je oštećen jer su mu napadači prvo suzavcem poprskali oči. "Htjeli su me isjeckati. Čekićem me je napao muškarac u dvorištu kuće, udarivši me 15 puta u nogu. Iz nekog razloga, noga je ostala netaknuta. Boli me dok hodam. No glavno je da ćemo nastaviti raditi i nećemo odustati", rekao je Volkov u videu objavljenom u noći 13. ožujka na njegovom Telegram kanalu. Volkov se inače dugo bavi politikom, a u rodnom Jekaterinburgu je bio zastupnik u gradskoj skupštini od 2009. do 2013. Početkom rata u Ukrajini rusko ministarstvo pravosuđa uvrstilo ga je na popis tzv. "stranih agenata".

Po njegovom mišljenju, to je bio "tipičan, karakterističan, gangsterski pozdrav Putina" svima koji se protive njegovoj politici. Na kraju videa Volkov je ipak pozvao Ruse da se odazovu prosvjednom skupu "U podne protiv Putina". Naime, u nedjelju 17. ožujka održavaju se predsjednički izbori, pa su oporbeni antiputinovski političari pozvali građane da se okupe na biračkim mjestima, ali da ne glasaju ili da išaraju izborni listić, kako bi time pokazali svoje protivljenje ovakvoj politici i neumjesnoj Putinovoj pobjedi. U Kremlju su dobili zadatak da Putin dobije najmanje 80 posto glasova.

Litva istražuje napad

Antiteroristička jedinica litvanske policije Aras istražuje napad na Volkova. Zamjenik generalnog načelnika policije Saulius Tamulevičius rekao je za radio LRT da se razmatra nekoliko verzija onoga što se dogodilo. - Sada je započeo predistražni postupak i poduzimamo sve kako bismo otkrili motive i uzroke zločina. Već je izneseno nekoliko verzija, a kada sve bude jasnije, moći ćemo dati više informacija - rekao je Tamulevičius. Dodao je da napadač još nije pronađen.

Napad na Volkova, piše Meduza, komentirala je američka veleposlanica u Litvi Kara C. McDonald. - Šokirana sam viješću o napadu na Leonida Volkova. Njegova otpornost i hrabrost usprkos nedavnim pokušajima da ga se ušutka i zastraši je inspirativna. Tim Navaljnog nastavlja se otvoreno suprotstavljati represiji i okrutnosti Kremlja - napisala je na društvenoj mreži X.

Ministar vanjskih poslova Litve Gabrielius Landsbergis je vijest o napadu na Volkova nazvao "šokantnom". Prema njegovim riječima, počinitelji će odgovarati za svoj zločin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:24