5G TEHNOLOGIJA

Huawei odgovorio na navode Pompea o ugrozi kibernetičke sigurnosti: ‘Te optužbe su neutemeljene!‘

SAD, naime, tvrdi da 5G tehnologija koju razvija Huawei služi kineskoj vladi za špijuniranje
 Darko Bandic/POOL/AFP

Šef Trumpove diplomacije Mike Pompeo netom prije američkih izbora stigao je u Hrvatsku nakon posjeta Grčkoj i Italiji. Ranije je u kolovozu posjetio Poljsku, Češku, Sloveniju i Austriju i svugdje pokušava uvjeriti članice Europske unije da ne koriste tehnologiju kineskog diva Huaweija pri izgradnji 5G mreže. Slovenija je, primjerice, potpisala deklaraciju o sigurnom korištenju 5G mreže, u kojoj se ne spominje eksplicite Huawei kao „zabranjena kompanija”, ali je jasno na što cilja Trumpova administracija.

SAD, naime, tvrdi da 5G tehnologija koju razvija Huawei služi kineskoj vladi za špijuniranje, što kineske vlasti, a i sam Huawei oštro odbacuju.

Iz Huaweija su priopćenjem odgovorili na optužbe SAD-a, rekavši da su one neutemeljene i nedokazane.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

- Huawei Technologies snažno i kontinuirano negira neutemeljene optužbe američke vlade jer SAD nije dokazao niti jedan od svojih navoda protiv nas.

Cijenimo otvoreno i pošteno poslovno okruženje koje je Hrvatska stvorila za sve multinacionalne kompanije jednako i nadamo se da će zemlja nastaviti primjenjivati nediskriminirajući pristup prema svim dobavljačima kibernetičke opreme, zahtijevajući od svih da se jednako pridržavaju EU 5G standarda kibernetičke sigurnosti i mehanizma provjere.

Upravljanje kibernetičkom sigurnošću trebalo bi se usredotočiti na rješavanje problema. Kibernetička sigurnost tehničko je pitanje i mora se riješiti tehničkim sredstvima. Političke taktike za postizanje hegemonije u globalnom natjecanju, poput isključivanja određenih dobavljača na temelju zemlje porijekla, nisu učinkovite u borbi za kibernetičku sigurnost.

Huawei je u proteklih 30 godina isporučio opremu koju koristi tri milijarde ljudi širom svijeta. Nikada se nije dogodio nijedan zlonamjerni incident kibernetičke sigurnosti zbog upotrebe Huawei opreme niti su postojali dokazi protiv naše kompanije. Uvijek se pridržavamo međunarodnih i lokalnih zakona, propisa i poslovne etike.

Do sada uživamo povjerenje mnogih europskih zemalja i njezinih građana, kao i hrvatske vlade i naroda. Imamo čvrsto uporište s našim 5G rješenjima u Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj, Švicarskoj, Austriji i Mađarskoj.

Sve što razvijamo i isporučujemo našim korisnicima je sigurno, pouzdano, dosljedno tijekom proteklih 30 godina, priopćeno je iz Huaweija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2022 19:28