EKONOMSKI KOLAPS

Humanitarna katastrofa o kojoj nitko ne priča: ‘Gladnoj djeci dajemo sedative. Ja sam prodao i bubreg...‘

Broj pothranjene djece u zemlji, prema brojkama Liječnika bez granica, porastao je gotovo za pedeset posto
 Muhammed Semih Ugurlu/Anadolu Agency Via Afp

Zbog strašnih uvjeta u kojima žive, Afganistanci pribjegavaju očajničkim mjerama kako bi pobijedili glad i nestašicu u kojima žive otkad su se u kolovozu prošle godine na vlast vratili talibani. Gladnoj djeci daju sedative kako bi ih smirili, a postoje izvješća o slučajevima prodaje kćeri ili organa kako bi se namaknuo novac za preživljavanje ostalih članova obitelji.

- Naša djeca plaču i ne spavaju. Nemamo hrane. Odlazimo u ljekarnu kupiti lijekove kako bismo umirili djecu - ispričao je Abdul Wahab BBC-ju. Wahab živi u okolici Harata, trećeg najvećeg afganistanskoga grada. Stanovnik je naselja blatnih kućica koje su nicale proteklih desetljeća dok su se stanovnici Afganistana godinama borili sa svim vrstama pošasti, od ratova do prirodnih katastrofa. Ghulam Hazrat iz džepova tunike vadi tablu tableta i pokazuje da je riječ o sredstvu za smirenje. Ima šestero djece, kaže, i daje ih čak i najmlađem, bebi staroj godinu dana. Drugi vade sedative, redom one koji se daju u slučaju depresije ili tjeskobe. Riječ je o lijekovima koji u kombinaciji s lošom prehranom mogu izazvati oštećenja jetre te probleme u ponašanju. U lokalnim ljekarnama pet takvih tableta stoji deset centi, a isto je toliko i komad kruha.

Većina obitelji s kojima su razgovarali reporteri BBC-ja konzumirala je nekoliko komada kruha na dan, a jedna žena ispričala je da su ujutro jeli suhi kruh, a navečer bi ga umakali u vodu kako bi omekšao.

image
Muhammed Semih Ugurlu/Anadolu Agency Via Afp

Ukratko, u Afganistanu se događa humanitarna katastrofa, o čemu je tim riječima izvijestio i UN. Život u Afganistanu prije talibana je bio težak, no njihov dolazak na vlast doveo je do zamrzavanja stranih financija i pomoć je prestala dolaziti u zemlju. Ekonomski kolaps koji je uslijedio značio je manje posla za nadničare poput muškaraca koji žive na području Herata. Kad ima posla, zarade samo oko dolar na dan.

Jedan muškarac BBC-ju je rekao da je izvadio bubreg prije tri mjeseca, potvrđujući to ožiljkom od operacije.

- Nisam vidio drugog izlaza. Čuo sam da mogu prodati bubreg lokalnoj bolnici. Otišao sam i rekao im da želim to. Nakon nekoliko tjedana nazvali su me i rekli da dođem - kaže muškarac u 20-ima. Za bubreg je dobio 3100 dolara, a većinu je potrošio za otplatu dugova i hranu za obitelj.

- Ako smo jednu večer jeli, drugu ne jedemo. Otkad sam prodao bubreg, osjećam se kao da sam pola osobe. Ako se ovako nastavi, možda ću umrijeti - kaže. Praksa prodaje organa postojala je i prije talibana. Jedna žena kaže da je prije sedam mjeseci prodala bubreg za 2700 dolara. Morala je platiti dug koji je nastao jer je obitelj kupila ovce prije nekoliko godina. Ovce su stradale u poplavi, a obitelj ostala bez izvora za otplatu duga.

- Sramim se naše situacije, ali uskoro ću morati prodati našu dvogodišnju kćer. Ljudi od kojih smo posudili novac svaki nas dan maltretiraju i kažu da im za otplatu damo kćer - kaže. Nije jedina za koju su čuli da je prodala kćer, pišu reporteri BBC-ja. Dostojanstven život nestao je s pojavom gladi, piše BBC.

image
Muhammed Semih Ugurlu/Anadolu Agency Via Afp

- Prodala sam svoju kćer za 100.000 afganija. To je cijena kao pola bubrega - kaže Nizamudin, vidno potresen.

- Znamo da je to protiv islamskih zakona i da se time dijete dovodi u opasnost, ali nema druge - kaže Abdul Ghafar, jedan od starješina te zajednice. U jednom od domova koje su posjetili reporteri su upoznali malenu Naziju (4).

- Nemamo novca pa smo je prodali za ženidbu dječaku iz Kandahara. Kad napuni 14, otići će. Zasad smo dobili dvije rate - kaže Hazratulah, njezin otac, dok se djevojčica igra s mlađim bratom Šamšulahom, vidno pothranjenim dječakom. Kandarah, u koji će Nazia za deset godina, duhovni je dom talibana i jedno od njihovih uporišta. Nazia će osigurati koliko-toliko normalan život svojoj braći do dobi za udaju. Broj pothranjene djece u zemlji, prema brojkama Liječnika bez granica, porastao je gotovo za pedeset posto. BBC opisuje slučaj 14-mjesečnog dječaka Omida koji boluje od sepse i kile i ima samo četiri kilograma. U lokalne bolnice svaki dan stižu strašni slučajeva iscrpljene, ispijene djece. Talibani će reći da je sve posljedica međunarodnih sankcija. Građani se osjećaju kao da ih je ostavila ne samo njihova vlada, nego i cijeli svijet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:34